Alocațiile și indemnizațiile pentru creșterea copilului în România, dar și alte beneficii sociale care sunt stabilite în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR) au crescut de la 1 martie. Acest indicator se calculează în funcție de rata medie anuală a inflației, scrie evz.ro.
Indemnizația pentru creșterea copilului a crescut la 1 martie, odată cu stabilirea valorii Indicatorului Social de Referință (ISR). Acest indicator este calculat în funcție de rata medie a inflației pe anul precedent. El este anunțat la 1 martie de Institutul Național de Statistică (INS).
Indemnizația pentru creșterea copilului s-a majorat
Mai multe beneficii, care se calculează în raport cu ISR au fost majorate de la 1 martie. Indemnizația pentru creșterea copilului depinde de acest indicator care se stabilește în fiecare an. Rata inflației aferentă anului 2023 a fost de 10,4%, iar valoarea ISR a crescut de la 598 lei la 660 de lei.
Începând cu luna martie au fost mai multe tipuri de prestații care au fost majorate, în raport cu noua valoare ISR.
Astfel, pragul minim pentru indemnizația lunară de creștere a copilului a crescut la 1.651 de lei, de la 1.496 de lei. A crescut și alocația lunară de plasament, de la 1.082 de lei la 1.194 de lei. Iar valoarea minimă pentru indemnizația lunară de acomodare, în cazul adopției unui copil a ajuns la 2.245 de lei. Totodată, suma primită ca indemnizație de sprijin ajunge la 793 de lei.
Alte prestații care au crescut
Odată cu creșterea ISR au fost majorate și alte beneficii sociale plătite din bugetul de stat, după cum urmează: Prima de inserție – de trei ori valoarea ISR; Subvenția pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială – nu mai mult de patru ori valoarea ISR; Stimulentul lunar pentru angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenți pe perioada vacanțelor – 50% din valoarea ISR; Indemnizația de șomaj pentru absolvenți – se acordă timp de 6 luni şi este 50% din ISR; ajutorul de șomaj se stabilește în funcție de ISR și de stagiul de cotizare.
Indemnizația pentru persoane cu dizabilități
Conform reglementărilor emise de Ministerul Muncii în vigoare, sumele plătite pentru persoanele cu dizabilități au crescut în funcție de valoarea ISR.Pentru persoanele încadrate cu „handicap grav”, cuantumul total crește de la 599 de lei la 662 de lei; Pentru persoanele încadrate cu „handicap accentuat”, cuantumul total crește de la 449 de lei la 496 de lei; Pentru persoanele cu dizabilități încadrate în gradul „handicap mediu”, bugetul complementar crește de la 72 la 80 de lei.
Venitul Minim de Incluziune, în anul 2024, s-a indexat e două ori. Prima oară s-a întâmplat în luna ianuarie, când s-a aplicat rata inflației pe 2022. A doua oară, a crescut în luna martie cu rata inflației pe anul 2023. Venitul net lunar până la care se acordă componentele sale crește la 346 lei, respectiv la 504 lei în cazul persoanei vârstnice de peste 65 de ani.