Ziua cea mai scurtă din an sau ziua în care dăm ceasul înainte cu o oră și vom dormi mai puțin cu o oră, este schimbarea care se face anual în Republica Moldova. Vezi când se trece la ora de vară în 2024!
Anul acesta, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, se va trece la ora de vară 2024. Astfel, în ultima zi a lunii martie se va face trecerea la ora de vară, iar ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.
Tot în luna martie, pe data de 20 martie, este și echinocțiul de primăvară 2024, fenomen recunoscut pentru faptul că, după echinocțiu, începe primăvara din punct de vedere astronomic, iar durata zilei o depășește pe cea a nopții.
Trecerea la ora de vară 2024 este la câteva zile după echinocțiul de primăvară.
Renunțarea la ora de vară în Europa În urmă cu câțiva ani, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă.
Țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.
Trecerea la ora de vară în România
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.