Un semnal de alarmă privind educația elevilor a fost transmis de Colegiul Cadrelor Didactice din România, pe rețelele de socializare: „Îi găsiți pe Tik-Tok făcând live-uri în timpul orelor. Apoi, vă plângeți pe Facebook și TV că dați banii pe meditații?”, susțin profesorii.
„Stimați părinți, v-ați trimis copiii la școală să învețe, așa-i? Îi găsiți pe Tik-Tok făcând live-uri în timpul orelor (dați tap, faceți share, donați, sună cunoscut?). Apoi, vă plângeți pe Facebook și TV că dați banii pe meditații? Vă plângeți că avem analfabeți? Vi se par că aceștia sunt interesați de școală? Da, știu! E vina profesorilor că nu își fac orele interesante, e vina profesorilor că îi lasă cu telefoanele. Am urmărit live-urile, își pun telefoanele jos sau pe pauză, probabil când se întoarce profesorul de la tablă sau aveți impresia că le pasă dacă le spune ceva profesorul?”, a scris Colegiul Cadrelor Didactice pe Facebook.
Profesorii se plâng și în privința aspectului fizic al elevilor.
„În plus, au unele niște unghii de mă mir cum reușesc să țină pixul în mână. Am citit propunerile Consiliului Elevilor pentru noul Statut al Elevilor. Numai obligații pentru profesori. Obligații pentru elevi, nu există”, se mai arată în mesaj postat de cadrele didactice.
Mesajul a devenit viral pe Facebook și a fost comentat de zeci de oameni, părerile fiind împărțite, scrie Adevarul.
„Dar de profesori ce ziceți?! Chiar ieri îmi povestea a mea copila de câțiva profesori ce stau toată ora cu telefonul în mâna! Noi la școală am cerut insistent achiziționarea unui dulăpior pentru telefoane și, din fericire, este folosit pentru copii, însă cred că ar trebui folosit și de anumiți profesori care nu se pot dezlipi de telefoane.
„Trebuie reguli stricte legat de folosirea telefoanelor. Elevii să fie obligați să depună telefonul undeva, într-un dulap, ceva în timpul orelor . Și le pot lua doar în pauză . În timpul orelor telefonul în dulap și închis . Nu va temeți că s-ar întâmplă ceva. Școală are telefon, acolo se poate suna. Nu am nimic împotriva să existe în sălile de clasa camere video. Așa părintele poate vedea ce face puiul lui în timpul orelor.
În primul rând e vina părinților! Nu o să înțeleg niciodată unghiile enorme, genele și machiajul la școală Este vârsta când trebuie să ți expui frumusețea naturală de ce ai vrea să te urâțești în halul asta. Cât despre live-uri tot părinții sunt vinovați ! Nu își verifică niciodată copiii ce fac. Nu-i interesează să le mai ofere o educație. Din contra zici că toată generația asta e crescută pe nesimțire și tupeu .
Dați-i afară de la ore. Exmatriculați și chemat părinții la școală. Dar de ce ii primiți în școală cu unghii făcute, machiate și cu cercei în nas? Nu mai sunt reguli la școală? Noi mergeam în uniformă, cu matricolă, cu păr legat. Dacă uităm bentiță albă de pe cap, eram pedepsiți, sau trimiși acasă.
Art. 105 (4) legea 198/2023. La art. 106 găsiți și sancțiunile aplicabile. Dacă legea nu este respectată și cunoscută de cei care trebuie s-o impună, adică profesorii, nu e vina elevilor. Elevii știu că nu au voie, prin lege, cu telefoanele la școală, dar dacă văd ca profesorii n-au nimic de obiectat, nu respectă nici ei legea educației…. ”,sunt o parte din mesajele postate pe Facebook.