În fiecare an, cel puțin 40 de milioane de femei se confruntă cu o problemă de sănătate pe termen lung cauzată de naștere, scrie Sănătateinfo.md cu referire la nou studiu publicat în The Lancet Global Health. Studiul confirmă o povară mare a afecțiunilor postnatale care persistă în următoarele luni după naștere sau chiar mai mulți ani de la naștere.
Acestea includ durerea în timpul actului sexual (dispareunie), care afectează mai mult de o treime (35%) dintre femei, durerea lombară (32%), incontinența anală (19%), incontinența urinară (8-31%), anxietatea (9-24%), depresia (11-17%), dureri perineale (11%), frica de naștere (tocofobie) (6-15%) și infertilitatea secundară (11%).
Autorii studiului atenționează că este nevoie de conștientizarea și de recunoașterea acestor probleme comune de sănătate, întrucât ele intervin după etapa în care femeile au acces la serviciile postnatale. Îngrijirile medicale eficiente pe tot parcursul sarcinii și al nașterii este un factor preventiv critic, susțin aceștia, pentru a detecta riscurile și a preveni complicațiile care pot duce la probleme de sănătate de durată după naștere.
„Multe afecțiuni postpartum provoacă suferințe considerabile, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic, în viața de zi cu zi a femeilor mult timp după naștere. Și totuși, acestea sunt în mare parte subapreciate și subraportate”, a spus dr. Pascale Allotey, Director al Departamentului de Sănătate Sexuală și Reproductivă și al Cercetării la OMS.
„De-a lungul vieții lor și dincolo de maternitate, femeile au nevoie de acces la servicii medicale de la furnizori care le ascultă preocupările și le îndeplinesc nevoile – astfel încât nu doar să supraviețuiască nașterii, dar să se poată bucura de sănătate și de o bună calitate a vieții”, a mai spus dr. Pascale Allotey.
În ciuda prevalenței lor, aceste afecțiuni au fost în mare măsură neglijate în cercetarea clinică, practică și în elaborarea politicilor, se notează în studiu. Revizuind literatura de specialitate din ultimii 12 ani, autorii nu au identificat niciun ghid recent care să susțină un tratament eficient pentru 40% din cele 32 de afecțiuni prioritare analizate în studiul lor și nu au găsit niciun ghid care să abordeze efectele adverse postpartum în țările cu venituri medii și mici. Lacunele privind datele sunt, de asemenea, semnificative: nu au existat studii reprezentative la nivel național sau globale pentru niciuna dintre condițiile identificate în cercetare.
Autorii studiului încearcă să atragă atenția factorilor decizionali că pentru reducerea deceselor materne este necesară o abordare holistică, prin concentrarea nu doar asupra cauzelor biomedicale imediate, ci și pe interacțiunea complexă a condițiilor sociale, economice și de mediu care afectează sănătatea femeilor. Acestea includ factori precum inechitățile rasiale și de gen, precum și contextul economic, nutriția, salubritatea, riscurile de mediu sau expunerea la violență și conflicte.
Lipsa de atenție față de astfel de probleme fundamentale explică de ce 121 din 185 de țări nu au reușit să progreseze semnificativ în reducerea deceselor materne în ultimele două decenii, mai conchid autorii cercetării.