De la 1 aprilie, indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani va fi eliberată fie mamei, fie – la cerere – tatălui, unuia dintre bunici sau altei rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului.
Contactată de IPN, Natalia Vaban, şef-adjunct al Direcţiei generale prestaţii sociale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale, a precizat că prevederile sunt aplicabile doar în cazul persoanelor care sunt asigurate, adică să plătească cotizaţii în Bugetul asigurărilor sociale de stat, şi şi-au luat concediu pentru îngrijirea copilului. Bunicii pensionari nu sunt eligibili.
Alte modificări operate în legislaţie stabilesc că, în cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi, îndemnizaţia de maternitate se acordă pe o perioadă majorată cu 42 de zile calendaristice pentru concediul prenatal (de la 70 de zile în prezent până la 112 zile) şi cu 14 zile calendaristice pentru concediul postnatal (de la 56 de zile actualmente până la 70 de zile). Astfel, dacă femeilor care aşteaptă un copil indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, atunci mamelor cu mai mulţi feţi – la a 24-a săptămână.
La naşterea unui copil părinţii beneficiază de 3 tipuri de indemnizaţii. Prima este indemnizaţia pentru concediul medical prenatal şi postnatal, care se acordă femeilor o singură dată pentru întreaga perioadă şi se calculează din veniturile obţinute în perioada premergătoare naşterii. A doua este indemnizaţia unică la naşterea copilului şi este stabilită în sumă fixă în Bugetul asigurărilor sociale de stat, iar a treia e indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani pentru persoanele asigurate sau până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate în cazul persoanele neasigurate.