Pătlagină tratează afecţiunile respiratorii, sunătoarea este un excelent antiseptic, iar tinctura de gălbenele ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor, scrie TVR Moldova.
Asta spun erboriştii, care colindă în această perioadă dealurile şi văile din Republica Moldova. Alţii şi-au creat adevărate farmacii naturistice chiar în propriile grădini.
Maria Macari din satul Mândreşti, raionul Teleneşti, culege în fiecare an plante medicinale, pe care le transformă în uleiuri eterice, în ceaiuri sau tincturi.
MARIA MACARI, erborist: „Am reuşit să strâng peste 37 de plante medicinale până la moment. Atât din flora spontană, cât şi din grădina de lângă casă. În grădina de lângă casă am cultivat ceea ce nu găsesc în flora spontană. Iată de exemplu pregătesc nişte macerate. Iată acesta e un macerat din sunătoare, macerat de calendula, caqre le folosesc la balzamuri, unguente, la unele produse cosmetice”.
Femeia spune că s-a convins pe propria piele de beneficiile plantelor medicinale. Îşi vinde produsele prin târguri şi pe reţelele de socializare. Cea care se ocupă de promovare este fiica Mariana.
MARIA MACARI, erborist: „Cu doi ani am adus nişte plăntuţe de helichrysum care ar fi acesta. L-am înmulţit iar anul acesta m-a bucurat cu foarte multe floricele. Aceste floricele minunate au nişte proprietăţi deoasebite pentru tenul feţei, pentru piele, pentru cele mai provocatoare şi greu de tratat boli precum eczemele, psoriazisul”.
MARIANA NASTAS, fiică: „Credem cp lucrarea asta nu e ca să faci pur şi simplu nişt,e produse ca să le vinzi, dar este ca să contribui la îmbunătăţirea săătzăţii şi a stilului de viaţă a cetăţenilor. Asta a fost motivaţia pentru care mama a pornit”:
Şi comercianţii din pieţe au un sortiment variat de plante. Mulţi vânzători au deja clienţi fideli.
În Republica Moldova sunt înregistrați oficial peste 50 producători de plante aromatice și medicinale.