Persoanele din Chișinău cu dizabilități și tulburări din spectrul autismului vor avea şanse mai mari la integrare socială, reabilitare şi angajare. Cu sprijinul Uniunii Europene, astăzi s-a deschis Centrul de zi „ADIR”, care îşi propune să ofere asistenţă pentru circa 20 de beneficiari.
Centrul de zi a fost deschis la Botanica de Asociaţia Obştească "SOS Autism", în parteneriat cu Primăria municipiului Chişinău, şi este dotat cu echipamente pentru reabilitare. Beneficiarii pot participa la activităţi pentru a-şi dezvolta motricitatea şi alte abilități, astfel încât să devină cât mai independenţi, transmite TVR Moldova.
Angela Cutasevici, viceprimar, Chişinău: „Aici vor fi atât activităţi sociale, de comunicare, cât şi activităţi de recuperare, fie kinetoterapie, fie exersări în anumite spaţii nu medicale, dar de recuperare şi de suport în reabilitare acolo unde este cazul şi sigur după anumite programe.”
Viorica Vornicescu, director de proiect, AO "SOS Autism": „Capacitatea planificată a fost inițial în proiect pentru 18 persoane. Desigur că noi vom începe a integra în Centru persoanele cu autism treptat deoarece au nevoie de adaptare, au nevoie de evoluarea specialiştilor şi aceasta este o perioadă destul de îndelungată.”
Noul Centru este o șansă pentru reintegrare în societate şi părinții speră că astfel de centre vor fi deschide în mai multe sectoare ale Chișinăului.
Irina Vasilevscaia: „Am aşteptat foarte mult deschiderea acestui Centru. Copiii noştri, deşi au deja câte 18 ani, nu sunt integraţi în societate. Viaţa noastră activă s-a încheiat odată ce am finalizat şcoala şi nu a mai existat nimic pentru noi.”
IRINA HÂNCU: „Este foarte benefică deschiderea acestui Centru pentru că copiii noştri ajung maturi şi nu au unde să lucreze, nu au unde să stea. Ar fi de dorit să fie în fiecare sector pentru că sunt mulţi copii şi ei nu prea se pot deplasa să vină toţi aici.”
Pentru deschiderea Centrului de zi, Uniunea Europeană a contribuit cu peste 57.000 de euro, iar din bugetul municipiului Chişinău au fost alocaţi peste trei milioane de lei. Potrivit statisticilor, peste 700 de persoane cu autism se află la evidenţa medicilor din Republica Moldova, iar aproximativ 644 sunt copii.