În momentul în care se decide trecerea la alimentaţia artificială, fiecare mamă este preocupată de numeroase aspecte, cum ar fi „Care este cel mai corect mod de trecere de la alimentaţia naturală la cea artificială”? şi „Ce formulă de lapte trebuie să-i ofer bebeluşului pentru a-i satisface toate necesităţile alimentare”? Chiar dacă atunci cînd doriţi să alegeţi o formulă de lapte potrivită şi să o introduceţi în regimul alimentar al bebeluşului Dvs. este necesară consultarea unui medic pediatru, cunoaşterea regulilor de bază şi formarea unei idei clare asupra principalelor componente care intră în compoziţia formulelor de lapte este una benefică.

Trecerea la alimentaţia artificială: măsuri de întreprins

Iată cîteva sfaturi şi recomandări valoroase în acest sens destinate mamelor:

Formulele moderne de lapte au o compoziţie similară laptelui matern, astfel, acestea asigură bebeluşului cantitatea de substanţe nutritive şi vitamine necesară pentru o creştere şi dezvoltare armonioasă în primul an de viaţă

Laptele matern este, cu siguranţă, cel mai util, nepreţuit şi vital aliment pentru bebeluşul Dvs., totuşi, în cazul în care alăptarea la sîn a copilului nu mai este posibilă din anumite considerente, în regimul alimentar al acestuia pot fi introduse formulele de lapte adaptate. Unul dintre componentele-cheie ale formulelor de lapte este zahărul de lapte sau, mai bine spus, lactoza, care este o sursă foarte importantă de energie. Proteinele şi grăsimile sunt, de asemenea, alte două componente de nelipsit. Oricît ar părea de straniu, formulele de lapte conţin o cantitate redusă de proteine, ca şi laptele matern de altfel, pentru a nu suprasolicita organele insuficient de dezvoltate ale bebeluşului. Grăsimile asigură de la 30% pînă la 50% din necesarul zilnic de energie a organismului copilului. Mai mult decît atît, grăsimile joacă un rol foarte important în organismul bebeluşului şi anume unul de natură constructivă. Acestea participă la procesul de formare a creierului şi al aparatului vizual, precum şi la sinteza hormonilor.

Formulele de lapte pentru sugari conţin cantitatea de vitamine şi minerale necesare pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului

Unul dintre cele mai importante elemente regăsite în compoziţia formulelor de lapte este calciul. Acesta reprezintă cheia unui organism puternic şi sănătos. Calciul este asimilat şi folosit de către organism doar în combinaţie cu vitamina D, care, în Rusia, este administrată copiilor cu vîrste mai mari pentru prevenirea şi profilaxia rahitismului. Pentru formarea unor celule sanguine sănătoase şi alimentarea cu oxigen a organelor şi ţesuturilor, organismul copilului are nevoie de fier. Zincul contribuie la creşterea în greutate, formarea sistemului muscularo-osos (aparatul locomotor) şi joacă un rol important în menţinerea funcţionării optime a sistemului imunitar. Vitamina А este deosebit de importantă pentru dezvoltarea vederii, Vitamina C sprijină activitatea hematopoietică, iar iodul reprezintă un element vital pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos în general.

Un lucru extrem de important este ca, atunci cînd doriţi să achiziţionaţi o formulă de lapte, să acordaţi o atenţie sporită raportului dintre calciu şi fosfor pe care aceasta îl conţine

Scheplyagina Larisa Alexandrovna

doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar la Institutul Clinic Regional de Cercetare numit după M.F. Vladimir ne atrage atenţia asupra următorului fapt: „Atunci cînd alegeţi o formulă de lapte este foarte important să vă uitaţi la conţinutul de calciu şi fosfor pe care aceasta îl conţine, raportul dintre cantitatea de calciu şi cea de fosfor trebuie să fie de 2 la 1. Unele companii afirmă că produsele alimentare pentru copii conţin un volum mai mare de calciu, cu toate acestea, dacă raportul de calciu şi fosfor nu este respectat, acest volum este pur şi simplu inutil”.

În compoziţia multor formule de lapte se regăsesc anumite elemente foarte similare celor regăsite în laptele uman. Printre acestea se numără şi oleina de palmier.

În ultimul timp, un număr tot mai mare de discuţii sunt ţinute pe marginea folosirii uleiului de palmier la producerea formulelor de lapte. Cu toate acestea, puţini ştiu că în procesul de fabricare a produselor alimentare pentru copii, de cele mai multe ori, nu este utilizat uleiul de palmier în sine, ci doar fracţiunea lichidă a acestuia numită şi oleină de palmier. Oleina de palmier reprezintă principala sursă de acid palmitic, iar acidul palmitic, la rîndul său, prevalează în compoziţia acizilor graşi din laptele matern (ponderea sa atingînd tocmai 25%). Acesta este motivul pentru care, producătorii de produse alimentare pentru copii, utilizează oleina de palmier în procesul de reproducere a componentei lipidice din compoziţia laptelui matern, care reprezintă „standardul de aur" în alimentaţia sugarului în primul an de viaţă.

Oleina de palmier reprezintă un component inofensiv al uleiului de palmier, fapt confirmat prin utilizarea acesteia, deja de-a lungul unei perioade destul de îndelungate, de către producătorii alimentelor pentru copiii. Siguranţa folosirii oleinei de palmier este confirmată de Regulile şi Normele Sanitare 2.3.2.1940-05 „Organizarea produselor alimentare pentru copii”, precum şi de statutul GRAS (calificativ acordat produselor alimentare precum şi celor medicamentoase care confirmă siguranţa absolută a substanţelor folosite la producerea acestora), atribuit de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA.

Scheplyagina Larisa Alexandrovna: În sfera de producere a alimentelor pentru copii, oleina de palmier este folosită de mai bine de zeci de ani şi este important să menţionăm faptul că oleina reprezintă fracţia purificată a uleiului de palmier şi este absolut inofensivă pentru organismul copilului. Oleina de palmier constituie principala sursă de acid palmitic care, după cum bine ştim, este o componentă importantă a laptelui matern. Acidul palmitic stă la baza aprovizionării cu energie a bebeluşului, ceea ce este foarte important în perioada de creştere activă a copilului”.

Este foarte important ca atunci cînd alegeţi o formulă de lapte pentru bebeluşul Dvs. să ţineţi cont de particularităţile individuale ale acestuia: vîrsta şi greutatea corporală, predispoziţia la reacţii alergice, caracteristicile distincte ale digestiei

Fiecare organism uman este unic şi, prin urmare, anumite alimente pentru unele persoane pot fi benefice, iar pentru altele pot reprezenta tocmai contrariul. Anume din aceste considerente, pe piaţă au fost introduse mai multe clase de formule pentru sugari, acest fapt oferind posibilitatea mamei ca, împreună cu medicul pediatru, să aleagă acea formulă a cărei compoziţie satisface în deplină măsură necesităţile şi particularităţile de creştere ale bebeluşului. Nu uitaţi că alăptarea este recunoscută ca fiind standardul de aur în ceea ce priveşte hrănirea bebeluşului pînă la vîrsta de un anişor, iar pentru hrănirea artificială a acestuia cu formule de lapte puteţi opta doar cînd acest proces natural şi frumos nu este posibil.

Pentru alimentarea bebeluşului în primul său an de viaţă au fost concepute formule de lapte şi de lapte fermentat adaptate. Medicii recomandă ca copiii predispuşi să dezvolte alergii la proteina din lapte de vacă sau cei care deja suferă de aceste manifestări să fie hrăniţi cu  formule hipoalergenice sau cu scop terapeutic. Formulele hipoalergenice conţin proteine din lapte cu diferite nivele de hidroliză (ridicat şi moderat) şi, în funcţie de acestea, variază şi destinaţia lor finală: cele din primul caz sunt destinate pentru tratament, iar cele din cazul al doilea, pentru prevenirea alergiilor la copii sănătoşi. Pentru copiii cu intoleranţă la lactoză au fost concepute formulele de lapte fără lactoză şi cu conţinut redus de lactoză. Dacă doriţi ca bebeluşul Dvs. să se bucure de o desfăşurare normală a activităţii sistemului digestiv, asiguraţi-vă că formulele pe care le achiziţionaţi conţin probiotice şi prebiotice.

Scheplyagina Larisa Alexandrovna: ”Atunci cînd treceţi la alimentaţia artificială, o atenţia sporită trebuie acordată producătorului formulelor de lapte, cel mai bine ar fi să acordaţi preferinţă unei companii cunoscute şi care se bucură de o reputaţie bună. Reputaţia companiei reprezintă responsabilitatea pe care acesta şi-o asumă aferent calităţii produselor sale şi a componentelor pe care le utilizează la producerea lor”.

Pentru trecerea bebeluşului la alimentaţie artificială este necesară consultarea unui medic specialist. Totuşi, există cîteva recomandări, din care mamele pot trage anumite învăţăminte utile începînd de acum

Trecerea de la alimentaţia naturală la cea artificială reprezintă un proces destul de complicat şi, de aceea, trebuie să-l faceţi treptat, pe parcursul a 5-7 zile. Acest lucru va ajuta bebeluşul Dvs. să se adapteze mai uşor la noul său regim alimentar şi, de asemenea, va reduce riscul de dezvoltare a tulburărilor digestive.

Alimentarea copilului la dorinţă şi la cererea acestuia este posibilă doar în perioada alăptării şi într-o măsură destul de mică, atunci cînd mîncarea acestuia este alternată. În perioada trecerii la alimentaţia artificială este foarte important să respectaţi un orar strict al meselor pe care vi-l poate recomanda medicul.

Evitaţi să-i oferiţi bebeluşului Dvs. diferite tipuri de formule de lapte. Acesta va fi nevoit să se adapteze la fiecare tip de hrană în parte, iar acest proces reprezintă o adevărată povară pentru organismul său în creştere. Dacă formula pe care aţi ales-o, dintr-un motiv sau altul, nu este potrivită pentru bebeluşul Dvs., cereţi sfatul medicului pediatru şi alegeţi o altă formulă, luînd în considerare toate necesităţile şi particularităţile individuale ale acestuia şi în cazul în care alegerea a fost una reuşită, încercaţi să-i rămîneţi fidelă.

La pregătirea formulei, este foarte important să calculaţi corect doza administrată, să verificaţi temperatura apei (care trebuie să fie neapărat fiartă!) şi să vă conformaţi normelor de sterilitate. Toţi aceşti paşi sunt indicaţi pe ambalaj. Este recomandat ca atunci cînd doriţi să determinaţi cantitatea de lapte ce urmează a fi administrată bebeluşului, să cereţi sfatul unui specialist. La această etapă, de asemenea, trebuie să luaţi în considerare mai mulţi factori, cum ar fi starea sănătăţii bebeluşului, nivelul său de dezvoltare fizică, pofta de mîncare etc.

Un alt aspect nu mai puţin important, atunci cînd vă hrăniţi bebeluşul, este să-l ţineţi în braţe. Astfel, acesta se va simţi mult mai liniştit şi mai confortabil. Nu uitaţi că trecerea la alimentaţia artificială nu trebuie să afecteze nicidecum contactul emoţional pe care îl aveţi cu bebeluşul Dvs., de aceea, aveţi grijă ca de fiecare dată cînd îl hrăniţi să-i dăruiţi toată dragostea de care acesta are nevoie.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare în paralel cu continuarea alăptării.