Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Primăriei Municipiului Chișinău, argumentând că „siguranța cetățenilor este mai prioritară decât potențialele economii”. Potrivit lui, electricitatea economisită în orele de vârf este una foarte mică în raport cu totalul consumului pe țară.
„Am economisit energie electrică în Chișinău timp de câteva zile, mai bine spus aproape o săptămână. Ceea ce am economisit este 15 mii de lei (...) A fost criticat Chișinăul, dar în rest nu prea am văzut economii prin țară, ceea ce mi-au comunicat și cetățenii”, a declarat edilul capitalei în cadrul ședinței Primăriei.
Potrivit lui, aceste economii se fac fără a se ține cont de siguranța cetățenilor.
„Oamenii se întorc la ora șase, peste tot iluminat. Ajungi în Chișinău, beznă (...) Este periculos pentru cetățeni și șoferi. Nu putem lăsa copii să meargă prin beznă ”, a mai menționat Ceban.
Totodată, primarul susține că economiile care se fac din contul deconectării iluminatului stradal ar fi foarte mici.
„Specialiștii spun că volumul de energie electrică pentru iluminare stradală pentru o oră în zi, total timp de șapte zile este de 0,02% din volumul total de energie electrică pe țară consumată timp de o săptămână. Este un volum foarte neînsemnat. Având în vedere riscurile, cred că nu mai este oportun să deconectăm iluminatul stradal în orele de vârf. Siguranța cetățenilor este prioritară decât potențialele economii, care și acelea sunt neînsemnate”, a precizat Ceban.
Amintim că, pe 25 octombrie, subdiviziunile Primăriei Chișinău au pregătit planul de eficientizare energetică, care va fi ajustat conform cerințelor impuse și prezentate de Guvern. Autoritățile municipale au luat decizia de conectare cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal.