mamaplus

Caz la Ștefan Vodă. Un preot a refuzat să înmormânteze o femeie. Care este motivul

-
//
25.10.2022

Scandal cu tentă religioasă, la Ștefan Vodă, după ce parohul bisericii din satul Volintiri, care ține de Mitropolia Moldovei, ar fi refuzat să înmormânteze o femeie din localitate.

Potrivit primarului din sat, preotul ar fi refuzat să oficieze slujba de pomenire din motiv că fiul defunctei ar sluji în cadrul Mitropoliei Basarabiei, iar asta l-ar fi făcut să se răzbune. Rudele femeii decedate spun că ceea ce s-a întâmplat este inuman, iar oamenii din Volintiri au mărturisit că nu este pentru prima oară, când acesta are un comportament inadecvat față de credincioșii din sat, transmite TV8.

La rugămintea familiei femeii decedate, primarul din sat, Igor Hîncu, a intervenit în încercarea de a aplana conflictul. Acesta susține că a fost contactat de feciorul și ginerele defunctei, după ce preotul din Volintiri le-ar fi spus că nu va avea loc nicio slujbă de înmormântare.

Igor Hîncu spune că a încercat personal să ia legătura cu părintele Ruslan Băbălău, însă de fiecare dată i s-a închis telefonul. Mai mult decât atât, preotul a plecat de la biserică și nimeni nu știa nimic despre locul aflării lui.

Potrivit primarului, atât feciorul, cât și ginerele decedatei sunt și ei preoți, dar nici aceștia n-au acceptat să oficieze slujba de înmormântare.

În final, aceasta a fost oficiată de un stareț de la mănăstire, în curtea bisericii:

„Ei au spus că nu vin ei să oficieze, că sunt amândoi de la Mitropolia Basarabiei, o să vină cu preoți, dacă refuză Băbălău, o să vină cu preoți de la Mitropolia Moldovei, pe care ei îi cunosc. Deci, mi-am făcut o impresie că este un conflict dintre două confesiuni, două mitropolii. Și aici e păcat că s-a întâmplat lucrul acesta”.

Rudele defunctei susțin că aceasta a ajutat toată viața biserica din sat, a mers și s-a rugat aici în zilele de duminică și la sărbători. Prin urmare, ei consideră regretabil și necreștin faptul că, la înmormântare, preotul a refuzat să țină pentru ea o slujbă de pomenire, în incinta bisericii. 

Potrivit primarului Igor Hîncu, la sfârșitul săptămânii trecute, Mitropolia Moldovei a adoptat un decret conform căruia, preotul Ruslan Băbălău, va fi eliberat din funcția de preot paroh la biserica din satul Volintiri și va fi strămutat în altă localitate.