mamaplus

Primele semne că bebelușul nu respiră bine. Când să te adresezi la medic

-
//
04.08.2022

Respirația nou-născuților are caracteristici proprii. Copilul abia născut nu respiră la fel ca bebelușii mai mari, el are un anumit tipar și prezintă anumite semnalmente, ceea ce poate induce în eroare părinții. Unele dintre ele pot reprezenta adevărate probleme medicale și chiar simptome ale unor boli respiratorii. Afla la ce să te aștepți și când să apelezi la medic atunci când suspectezi dificultăți de respirație la copil.

Părinții trebuie să fie atenți la felul în care respiră bebelușul. Dacă acesta respiră într-un ritm alert sau se învinețește sunt semnale de alarmă și trebuie consult medical de urgență. 

”Marea majoritate a acestor afecțiuni se prezintă în primele ore, sau în prima zi după naștere. După ce se externează din maternitate, părinții trebuie să fie atenți, mai ales în condițiile în care mai au un copil acasă și este în colectivitate, dacă copilul respiră bine. Ce înseamnă să respire bine?

Un semn care poate ar părea că nu are legătură cu respirația este faptul că copilul nu se alimentează bine, obosește în timpul alimentației. De asemenea, copilul respiră foarte repede. Noi numim asta polipnee.

În mod normal, copilul respiră mai repede când plânge, când se agită, dacă are un discomfort, dar nu tot timpul. Mai pot să vadă, observând toracele copilului, că este un efort respirator, nu respiră liniștit, se poate auzi un zgomot în momentul în care respiră. Se numește geamăt respirator. Și colorația bebelușului, care, de obicei este roz, ar putea să devină vineție.

Dacă există suspiciunea unei afectări respiratorii la nou-născut trebuie, de urgență, să ne prezentăm la medic. Aceste lucruri nu pot fi tratate acasă. Cu cât întârziem, cu atât va fi mai prelungit tratamentul sau pusă în pericol viața micuțului”, a mai explicat medicul Cornelia Preda. 

Care sunt cele mai frecvente probleme respiratorii la nou-născuți?

”Cele mai frecvente probleme respiratorii ale nouă-născutului sunt reprezentate de sindromul de detresă respiratorie prin deficit de surfactant care apare la nou-născuții prematur, cu vârstă de gestație sub 36 de săptămâni. Mai este o afecțiune numită tahipnee tranzitorie a nouă-născutului care este cauzată de resorbției tardive a lichidului care există în plămâni în timpul vieții intrauterine.

De asemenea, o altă problemă care este destul de gravă și necesită un tratament complex este pneumonia congenitală care apare la nouă-născuții din mame care au infecții în timpul sarcinii. Este vorba de infecții de tract urinar, bacteriovaginoze care nu sunt tratate sau sunt tratate incorect, sau la nou-născuții la care durata travaliului cu membrană ruptă este prelungită.

O altă problemă respiratorie care poate apărea la naștere este hipertensiunea pulmonară. Din cauza adaptării dificile la viața extrauterină persistă circulația fetală, iar probleme mai rare ar fi pneumotoraxul spontan, hernia diafragmatică cu hipoplazie pulmonară sau boala chistică pulmonară”, a explicat medicul Cornelia Preda.