mamaplus

De ce ar trebui să-i faci masaj facial bebelușului și ce beneficii are această procedură

-
//
27.07.2022

Masajul facial are numeroase beneficii pentru bebeluș. Deși nu este la fel de popular precum masajul spatelui, trebuie inclus în rutina de îngrijire a bebelușului. Masajul facial este la fel de relaxant pentru copii cum este și pentru adulți, mai ales că poate fi practicat la orice vârstă.

Deși s-ar putea să crezi că bebelușii sunt mereu relaxați, deoarece nu au nicio grijă, acest lucru nu este deloc așa. Bebelușii se adaptează în mod constant la lumea din jurul lor și acest lucru poate crea momente de tensiune sau disconfort. Uneori, se simt, de asemenea, obosiți de atâția stimuli și le este greu să se relaxeze și să adoarmă. În acest sens, masajele faciale îi pot ajuta să-și găsească calmul și să se odihnească mai bine.

Cum îi faci masaj facial bebelușului? Instrucțiuni pas cu pas

Înainte de a începe, este necesar să pregătești camera astfel încât atât tu cât și bebelușul să vă simțiți confortabil. Camera trebuie să aibă o temperatură caldă, o lumină slabă și niște sunete relaxante, precum sunetele naturii (apa care curge, pasări care cântă, ploaie, etc). Pune-l pe cel mic pe pat. Spală-te bine pe mâini și aplică puțin ulei pentru bebeluși.

Începe cu mișcări ușoare. Asigură-te că mâinile sunt calde înainte de a le pune pe fața bebelușului. Dacă sunt reci, freacă-le bine una de alta până se încălzesc, iar uleiul se distribuie uniform. Masează ușor, cu ajutorul degetelor, fața bebelușului, începând din centrul frunții și continuând spre exterior. Apoi continuă pe tâmple și obraji, prin mișcări circulare.

Masează întreaga față a bebelușului. După ce uleiul este bine distribuit pe fața bebelușului, masează bine fiecare parte a feței, de la frunte, la obraji și până la bărbie. Cu vârful degetelor, aplică o presiune ușoară spre exterior pentru a stimula circulația sângelui. Imaginează-ți o linie mediană centrală pe frunte și, de acolo, masează în direcția urechilor bebelușului. După câteva repetări, continuă să masezi spre obraji și în jurul buzelor. Fiecare secvență poate fi repetată de 4 sau 5 ori.

Eliberarea tensiunii faciale. Așează palmele ambelor mâini pe partea inferioară a obrajilor bebelușului și fă o mișcare simetrică, spre creștetul capului, încercând să tragi ușor pielea. Acest tip de mișcare ajută la eliberarea mai ușoară a tensiunii musculare. Poți repeta mișcarea de mai multe ori.

Aplică mișcări circulare în zona tâmplelor. Mișcarea circulară favorizează circulația sângelui în zona respectivă și ajută la o relaxare profundă.

Finalizează masajul cu o frecare ușoară a feței. Trece ușor ambele mâini pe întreaga suprafață a feței bebelușului, fără a atinge ochii sau gura. Apoi aplică mișcări lente și superficiale pentru a reduce și mai mult tensiunea și pentru a încheia ședința.

De ce este important să-i faci copilului masaj facial

Masajul facial pentru sugari devine din ce în ce mai popular datorită beneficiilor sale mari și imediate. Din ce în ce mai mulți părinți învață cum să desfășoare acest tip de practică, datorită numeroaselor avantaje pe care le are:

  • Îmbunătățește comunicarea non-verbală dintre mamă și bebeluș.
  • Ajută copilul să se relaxeze prin eliberarea de hormoni responsabili cu relaxarea.
  • Îmbunătățește calitatea odihnei.
  • Îl ajută pe copil să-și cunoască limitele și forma propriului corp.

Măsuri de precauție

Înainte de a începe masajul facial al copilului trebuie să ții cont de câteva măsuri de precauție:

  • Nu forța copilul dacă nu își dorește
  • Nu îi face masaj facial copilului în timp ce plânge, crezând că îl vei liniști
  • Ai grijă la presiunea exercitată de degete: este important să vă păstrați mâinile relaxate pentru a aplica corect masajul.
  • Nu apăsa pe craniu: în timp ce masezi fața bebelușului ai grijă să nu apeși tare pe craniul copilului cu restul degetelor. Nu uita că aceste oase sunt încă foarte fragile, fiind încă în formare.