Greutatea ideală la copii este relativă, pentru că depinde de vârstă, sex și activitate, fiind o valoare de referință foarte importantă. Totuși, trebuie luată doar ca punct de referință. Dacă nu se potrivește acestor date, nu înseamnă că există o problemă serioasă. Pediatrul este însărcinat să facă evaluarea în fiecare caz. Modul de calcul al greutății ideale a copiilor variază în funcție de vârstă.
În general, trei vârste sunt luate ca punct de referință: înainte de 2 ani, între 2 și 5 ani și peste 5 ani.
Înainte de 2 ani
Înainte de vârsta de 2 ani, este folosit un concept cunoscut sub numele de percentilă. Percentila ne permite să știm care este greutatea bebelușului în raport cu alți bebeluși de aceeași vârstă și același sex. De exemplu, dacă un copil se află în percentila 90 pentru greutate, aceasta înseamnă că doar 10% dintre copii cântăresc mai mult decât el. La fiecare vizită la medicul pediatru, profesionistul plasează copilul în categoria corespunzătoare și stabilește dacă există probleme de nutriție.
Semnificația percentilelor este următoarea:
- Mai puțin de 3: indică greutate mică
- Între 3 și 85: se presupune că există o greutate normală
- Între 85 și 97: implică supraponderalitate
- Mai mult de 97: există obezitate
Între 2 și 5 ani
Între 2 și 5 ani, greutatea ideală se calculează în funcție de înălțimea copilului. Atât în acest caz, cât și în cel precedent, deși există valori ideale, se analizează dacă cel mic se află într-un interval adecvat și dacă dezvoltarea lui este constantă.
După 5 ani
De la vârsta de 5 ani, valoarea care se ia în considerare este indicele de masă corporală (IMC). Acesta se calculează pe baza greutății și înălțimii. Formula pentru calcularea IMC este greutatea în kilograme împărțită la înălțimea în metri pătrați. Să ne uităm la un exemplu:
Greutate: 22 kilograme
Înălțime: 1,2 metri
Aplicâm formula: IMC = 22 / (1,2) 2 = 15,27
Valoarea IMC este prezentată în tabelele standardizate pregătite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceasta stabilește dacă cel mic are greutatea ideală sau este subponderal, supraponderal sau obez. Obezitatea la copii este tot mai frecventă în ultimii ani. Odată depășită bariera de 5 ani, apare o nouă schimbare în modul în care evoluează greutatea copiilor. Aceștia câștigă aproximativ 2,4 kilograme pe an până când ajung la pubertate.
Dacă cel mic are schimbări bruște de greutate, cel mai probabil există o problemă de sănătate. Cel mai bun lucru de făcut este să consultați un medic pediatru.