Guvernul spaniol a decis ca Spania să devină prima ţară europeană care dă concediu femeilor cu dureri menstruale. Şi nu e singura măsură luată. Totodată, adolescentele pot face avort fără acordul părinților. Guvernul speră să garanteze accesul la avort în toată Spania și să destigmatizeze „sănătatea menstruală” prin noul proiect de lege, anunță Reuters.
„Astăzi trimitem un mesaj internațional de susținere tuturor femeilor care luptă pentru drepturile lor sexuale și reproductive. Trebuie să garantăm că femeile sunt cele care decid ce se întâmplă cu propriul corp”, a declarat presei ministrul pentru Egalitate, Irene Montero.
Dacă va fi adoptată, noua lege va elimina consimțământul părinților pentru tinerele cu vârste între 16 și 17 ani care doresc să-și întrerupă sarcina și va elimina perioada obligatorie de reflecție de trei zile.
De asemenea, include concediu plătit pentru femeile însărcinate începând cu săptămâna 39 și garantează distribuirea de absorbante gratuite în școli și centre de sănătate.
În 2010, reformă a avortului în Spania
Reforma avortului din Spania din 2010 a permis femeilor să întrerupă la cerere sarcini nedorite în termen de 14 săptămâni sau până la 22 de săptămâni în cazul unor anomalii fetale grave.
Proiectul de lege a provocat o dezbatere în Spania cu privire la concediul menstrual plătit, respectiv dacă acesta va ajuta sau va împiedica femeile la locul de muncă.
„Nu va face decât să creeze mai multe conflicte atunci când se va decide dacă să se angajeze sau nu o femeie", a spus studentul Pablo Beltran Martin, în vârstă de 21 de ani.
Însă actrița și cântăreața Cristina Diaz, în vârstă de 28 de ani, a declarat: „Dacă o femeie are o menstruație care o împiedică să lucreze, cred că este grozav că poate cere câteva zile libere ca orice persoană care are o problemă de sănătate",
Proiectul de lege, care va fi supus unei audieri publice înainte de o nouă lectură în cabinet și de un vot în camera inferioară a parlamentului, este încă la câteva luni distanță de a fi aprobat.
Măsura guvernului spaniol vine în contextul în care mii de susținători ai dreptului la avort s-au adunat sâmbătă în Statele Unite, înfuriați de perspectiva Curții Supreme care ar putea anula în curând decizia istorică Roe vs. Wade, care a legalizat avortul la nivel național în urmă cu o jumătate de secol, scrie Mediafax.