Frica de zgomote și frica de a cădea sunt cele două frici cu care se nasc copiii. Potrivit specialiștilor, toate celelalte frici apar ca urmare a reacțiilor pe care copiii le au în fața anumitor evenimente sau sunt frici dobândite sau învațate de la persoanele din anturaj, în special de la adulți. De cele mai multe ori, fricile copiilor pot fi un factor de stres atât pentru ei cât și pentru părinți, așa că este recomandat să nu le trecem cu vederea. Ce poți face, ca părinte, când observi fricile celui mic, află în cele ce urmează.
Comunicarea este cheia spre reușită în ceea ce privește educarea și creșterea copilului. Respectiv, nu ezita să vorbești cu cel mic dacă observi că ceva nu este în regulă sau îi este frică. Dacă, de exemplu, copilului tău îi este frică de insecte, vorbește-i despre ele. În așa mod, cel mic va cunoaște suficiente lucruri pentru a fi stăpân pe situație și prin urmare teama lui va scădea.
Dacă, ca adult, ți se întâmplă să-ți fie frică, fii blând cu tine și întreabă-te care este rolul acestei stări în viața ta și cum anume îți influențează starea de spirit. Fii conștient de faptul că un părinte îi poate transmite cu ușurință starea pe care o are copilului său, iar acest moment nu este tocmai binevenit dacă cel mic are anumite frici. Încearcă să separi povestea ta de povestea copilului tău, amintindu-ți că frica ta nu trebuie să devină frica lui.
Cum să îi ajutăm pe cei mici să facă față fricilor?
În primul rând, părinții nu ar trebui să minimizeze sau chiar să nege sentimentele și trăirile copilului, chiar dacă la prima vedere par a fi banale sau lipsite de importanță. Este bine să îi ajutăm pe cei mici să înțeleagă că sunt în siguranță și nimic nu le pune în pericol sănătatea. O altă soluție ar fi să transformați aceste momente în jocuri de rol. Încurajați-l pe cel mic să își imagineze că este el sursa fricii sale (ex.: insecta, animalul sau umbrele). Având putere și control asupra situației, copilul se va liniști. Veți atinge succesul atunci când copilul va aplica de sine stătător aceste metode și va încerca să facă față acestor frici în ritmul/felul său. Nu folosiți expresii de genul: ”ești fată/băiat mare deja, nu ar trebui să îți fie frică”. Nu rezolvați nimic cu asta și dimpotrivă, s-ar putea să-i amplificați anxietatea.