mamaplus

De ce dormitul pe spate în timpul sarcinii poate crește riscul de moarte fetală?

-
//
02.03.2022

Până în prezent, nu s-a găsit nicio explicație privind legătura exactă dintre dormitul cu fața în sus și riscul major de moarte fetală. Însă una dintre ipotezele emise sugerează că, atunci când femeia doarme pe spate, greutatea bebelușului, la care se adaugă greutatea uterului, exercită o presiune asupra vaselor sanguine. Circulația și aportul de oxigen către bebeluș sunt întrerupte.

Întrucât explicația de mai sus nu a fost confirmată, fiind necesare mai multe studii în acest sens, cercetătorii recomandă dormitul pe o parte în ultimele trei luni de sarcină. 

Nu contează dacă viitoarea mămică doarme pe partea stângă sau pe partea dreaptă. Mai mult, aceasta își poate pune o pernă la spate, pentru a o împiedica să se întoarcă pe spate în timpul nopții.

Specialiștii susțin că femeile însărcinate nu trebuie să își facă griji în cazul în care se trezesc cu fața în sus. Cea mai importantă este poziția în care au adormit, întrucât aceasta este menținută mai mult timp. Sugestia este valabilă și în cazul somnului de după-amiaza.

”Nu vreau ca femeile care se trezesc cu fața în sus să se sperie și să își spună: O, nu, i-am făcut un lucru oribil bebelușului meu. Concluziile studiului nostru se referă la poziția în care se culcă mama, deoarece în această poziție petrece cel mai mult timp. În plus, nu ai cum să controlezi poziția în care te trezești. Nu poți decide decât poziția în care adormi.”, susține Alexander Heazell, directorul Centrului de Cercetare Tommy’s din cadrul Spitalului St. Mary din Manchester, Regatul Unit.