O femeie în vârstă de 37 de ani a născut opt copii, toți prin operații de cezariană, ultima intervenție chirurgicală fiind efectuată cu succes la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, România. Mămica este foarte bine, la fel şi fetița sa, care a primit nota 10 la naştere şi a cântărit 2,8 kilograme, transmit reprezentanții unității medicale.
Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit şi de unde a revenit acasă, în comuna Războieni, județul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operație de cezariană, la aceeaşi pacientă, se atinge un record național în România.
Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operații cezariene efectuate la aceeaşi pacientă se ridică la 10. Atât în România cât și în Republica Moldova sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenții chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii şi post-operatorii care pot apărea.
”Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine”
”Operația de cezariană a durat aproape o oră, mai mult decât în mod normal, dar a decurs foarte bine, fără complicații. Şi sarcina a avut un parcurs normal, pacienta a născut la 38 de săptămâni şi 5 zile, după ce toate au decurs conform planului. Valoarea, beneficiul şi bucuria naşterii unui copil depăşesc aproape orice risc. Şi vindecarea postoperatorie decurge foarte bine.
Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituție, de dorință, pozitivism şi tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de față nu mai există riscuri. Va urma o consultație la 6-8 săptămâni, iar în funcție de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicații cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai doreşte. Noi înştiințăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor”, a spus medicul primar Cristian Țibea.
Nu femeia a fost cea care a optat pentru naşteri prin cezariană. La 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situația medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt față de primul, fiind necesară din nou cezariana, în contextul în care existau şi alți factori medicali.