O turistă din Republica Moldova a fost obligată de Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş să îi plătească daune morale de 30 000 de lei unei fetițe de nouă ani pe care a accidentat-o pe pârtie. Sentința nu este definitivă.
Printr-un proces deschis la Judecătoria Baia-Mare, părinții unei fetițe de nouă ani au dat-o în judecată pe o femeie din Republica Moldova cerându-i daune morale pentru un accident produs în ianuarie 2018, pe pârtia „Şuior”.
Fetița în vârstă de nouă ani era împreună cu instructorul de schi pe pârtie în momentul în care o femeie care venea din spate a lovit-o în plin provocându-i o fractură de tibie pentru care a avut nevoie de 75-80 de zile de îngrijiri medicale.
„De la producerea accidentului este urmărită de coşmaruri şi flash-back-uri ale traumei, se trezeşte în timpul zilei cu sentimentul că se întâmplă din nou. Trăieşte cu teama că niciodată nu va mai putea să fie cum a fost, că tot timpul va fi oprită de sentimentul de frică în a încerca să mai participe la activităţi care presupun interacțiunea altor persoane. Mai mult, în lunile imediat următoare după accident aceasta nu a putut să nu treacă prin şocul de a vedea că este împiedicată să meargă la şcoală fără bastoane”, a arătat avocatul angajat de părinții fetei, în proces.
Femeia dată în judecată a încercat să dea vina pe instructorul de schi
Femeia dată în judecată s-a apărat susținând că fetița accidentată „se afla în însoțirea unui instructor profesionist de schi, acesta având obligația permanentă de supraveghere şi coordonare a minorilor pe durata cursurilor, tocmai în vederea evitării incidentelor bazate pe lipsa de experiență sau pe neatenție”.
Turista a mai arătat că „toate sporturile prezintă un anumit grad de risc în ceea ce priveşte accidentarea, astfel că în acest caz concret, scopul instructorului era de a o duce pe minoră într-o zonă în care aceasta să nu fie expusă unui risc ridicat de coliziune cu schiorii mai în vârstă”.
„Instanța reține că pârâtei îi incumba obligația de a adapta viteza şi de a efectua manevra de coborâre a pârtiei astfel încât să nu pună în pericol siguranța schiorilor aflați în aval”, se arată în sentinţa Judecătoriei Baia Mare, menținută de Tribunalul Maramureş.
Sentința Tribunalului Maramureş nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu recurs.