Majoritatea părinților încep să-și învețe copiii să folosească olița în jurul vârstei de doi sau trei ani. Alții cred că bebelușii dau semne că ar fi pregătiți să folosească olița mult mai devreme și ar trebui să fim puțin mai atenți la semnalele pe care aceștia le dau. O mămică a explicat, pe contul ei de TikTok, cum a reușit să își învețe fiul să folosească toaleta încă dinainte că acesta să învețe să meargă, stârnind discuții aprinse pe platforma de socializare.
Femeia spune că a început prin a-l așeza pe toaletă la fiecare două-trei ore, sau „cel puțin de fiecare dată când se trezea din somn și după ce mânca”. Băiețelul ei a învățat să folosească olița de la șase luni, povestește aceasta.
Femeia a dezvăluit, pe TikTok, că a reușit să facă asta prin metoda „comunicarea eliminării” care, presupune ca părinții să urmărească semnele pe care copilul le dă atunci când simte nevoia de a urina sau de a defeca. Părinții ar trebui acționeze rapid așezându-l pe copil pe oliță sau pe vasul de toaletă.
Este foarte important ca părinții să recunoască limbajul corpului la bebeluș, astfel încât să poată identifica momentele când copilul are nevoie la oliță sau toaletă. Același lucru a făcut și mămica de pe TikTok. Semnele că bebelușul vrea să urineze sau să elimine scaunul apar, de regulă, la puțin timp după trezire, după ce a fost hrănit, după ce este ridicat din cărucior sau din scaunul auto sau în timp ce i se schimbă scutecul.
De asemenea, ea le-a mai recomandat părinților ca mersul la toaletă să fie însoțit și de un semnal sonor, de plildă un mârâit sau un șuierat, care să-l încurajeze să își facă nevoile. Însă cel mai important, spune mămica, este ca antrenamentul la toaletă să fie lipsit de presiune și să fie un moment cât mai plăcut. Ea a spus că fiul ei stă pe toaletă cu o jucărie sau o carte specială. Până la urmă, nu contează vârsta la care copilul începe să folosească olița, ci faptul ca el să fie pregătit pentru această etapă.