Pentru proaspetele mămici, mai ales cele aflate la prima experiență, băița nou-născutului este un subiect înconjurat de multe semne de întrebare. Cele mai frecvente dintre acestea se referă la înmuierea ombilicului în timpul băiței. Pediatrii susțin că este greșit să credem că băița nu se indică până nu cade bontul ombilical, întrucât prima băiță poate fi făcută încă din prima zi de externare cu condiția ca statul în apă să nu dureze mai mult de 2-4 minute. Astfel se va evita înmuierea ombilicului.
Deși la început va fi un pic mai complicat, pe parcurs vei deveni mai stăpân pe situație și vei face băița bebelușului tău ca la carte. Este necesar să urmezi toate sfaturile neonatologului și a medicului de familie, optând doar pentru surse sigure de informare.
Pentru acea ”băiță ca la carte” spre care tind toți părinții începători ai nevoie de câteva accesorii și cunoștințe de bază. În primul rând, temperatura apei ar trebui verificată sistematic, cea optimă fiind de 37° C. Chiar dacă există metoda aprecierii temperaturii apei cu cotul, recurgeți totuși la metodele testate științific și achiziționați un termometru de baie performant. Ține la îndemână un set de hăinuțe curate pentru bebeluș, scutece, crema care se aplică sub scutec, un prosop uscat și moale, precum și alte produse de igienă pentru bebeluș.
Ar trebui să știi că nu există o regulă fixă și strictă conform căreia ar trebui să aibă loc rutina de îmbăiere a bebelușului. Relaxează-te și bucură-te din plin de timpul petrecut alături de bebelușul tău. Panica nu face decât să-l streseze pe cel mic.
Cum ar trebui să decurgă băița unui nou-născut?
- Pasul 1. Începe prin curățarea feței nou-născutului și ar trebui să faci asta înainte să-l dezbraci. Fața copilului o poți curăța cu ajutorul unor tampoane de vată, iar ochișorii vor fi curățați din interior spre exterior cu o mănușă specială înmuiată în apă călduță. Urechiușele se șterg cu mare atenție și nu se vor folosi niciodată bețișoarele.
- Pasul 2. După ce am curățit fața, dezbrăcăm bebelușul și îl pregătim pentru băița propriu-zisă. Continuăm cu săpunirea bebelușului cu un produs cu pH neutru și neapărat umezim mâinile înainte de această procedură. Temperatura camerei în care are loc băița ar trebui să fie de 22-24 °C. Săpunirea o poți face și cu un prosop curat, de sus în jos: pliurile gâtului, spatele, axile, mâini și picioare, insistându-se asupra pliurilor. Vom încheia cu săpunirea zonei feselor și a organelor genitale. Chiar dacă unele mămici evită să spele labiile la fetițe pentru a nu favorize apariția unei infecții, specialiștii afirmă că este doar un mit și pot spăla cu încredere această zonă pentru îndepărtarea urmelor de scaun. În cazul băiețeilor, nu este recomandată spălarea sub prepuț, ci doar pe exterior pentru îndepărtarea urmelor de scaun.
- Pasul 3. Dacă cel mic devine puțin agitat, masează-i ușor capul și bagă-l în cădiță cu mare atenție, ținându-I bine gâtul cu o mână și spatele/fesele cu cealaltă. Cu toate că apa ar trebui să fie de maxim 10 cm adâncime, bebelușul nu trebuie niciodată lăsat fără sprijin în apă.
- Pasul 4. După clătire, bebelușul se scoate din apă și se pune pe un prosop curat și uscat. Tamponați ușor pielea bebelușului, în special zona pliurilor.