Medicii nu recomandă consumul de țelină în cantități mari în timpul sarcinii. De fapt, ideal ar fi să eviți, pe cât posibil, consumul acesteia. În timpul sarcinii, alimentele pe care le consumă mama influențează sănătatea bebelușului. De aici și importanța de a ști să ai grijă de tine și să mănânci sănătos. Cu toate acestea, este normal ca atunci când te confrunți cu anumite alimente, precum țelina, să apară anumite îndoieli.
În cadrul comunității medicale, consumul de țelină în timpul sarcinii este contraindicat. Printre primele motive, s-a constatat că administrarea de ulei de țelină sau de doze mari de semințe stimulează uterul. Prin urmare, există riscul de a provoca un avort spontan.
De fapt, țelina are proprietăți emenagoge. Termenul de emenagog se referă la orice substanță care stimulează fluxul sanguin. Din acest motiv, țelina este folosită pentru a promova menstruația.
Anumite plante abortive sunt cunoscute și sub acest nume. Vorbim despre emenagogi naturali blânzi, moderați și puternici.
Țelina este clasificată ca aliment emenagog moderat. Drept urmare, un număr mare de specialiști consideră că este de preferat să se evite consumul de țelină în timpul sarcinii.
Dacă ai oricare dintre aceste afecțiuni și consumi cantități mari de țelină, ar trebui să discuți cu specialistul. Verifică dacă nu există nicio interacțiune periculoasă care ar putea fi dăunătoare sănătății. Trebuie să acorzi o atenție deosebită în caz de:
- Alergie
- Probleme renale
- Tensiune arterială scăzută
- Tulburări de sângerare
- Intervenții chirurgicale în care se utilizează anestezie
Poți mânca țelină cu moderație dacă ești gravidă?
Țelina este o plantă cu multe beneficii și proprietăți, sigură pentru majoritatea oamenilor atunci când este consumată ocazional.
Cu toate acestea, s-a demonstrat că țelina în timpul sarcinii trebuie consumată cu moderație și responsabil. Este recomandat să eviți pe cât posibil utilizarea sa pentru a nu te expune la riscuri sau interacțiuni negative.