mamaplus

Șase semne că bebelușul tău s-a îmbolnăvit. Nu le neglija niciodată!

-
//
11.01.2022

Atunci când bebelușul prezintă anumite simptome suspecte, este absolut normal să devii neliniștit și să cauți soluții. Aceste situații apar mai des în cazul bebelușilor mai mici de vârsta de un an și este absolut necesar ca proaspeții părinți să știe cum să acționeze în funcție de simptome și când este cazul să apeleze la un specialist.

Orice bebeluș se îmbolnăvește măcar o dată în primul său an de viață și, de obicei, orice afecțiune poate fi tratată. Dacă ești îngrijorată de faptul că micuțul tău plânge neconsolat, nu vrea să mănânce, nu doarme bine sau se comportă altfel decât de obicei, un telefon la medicul pediatru este mai mult decât recomandat. Orice specialist ar trebui să-ți spună că poți suna ori de câte ori ai un motiv de îngrijorare, indiferent de ora din zi sau din noapte. Există anumite simptome pe care ar trebui să le urmărești pentru a putea răspunde la toate întrebările doctorului.

Modificările de apetit

Dacă micuțul tău refuză de câteva ori consecutiv mâncarea sau se alimentează prea puțin (acest lucru se va vedea în primul rând în cantitatea de lapte pe care o consumă la masă sau reducerea scutecelor ude), ar fi cazul să ceri sfatul medicului cât mai repede cu putință.

Schimbările de stare de spirit

Când sunt bolnăviori, unii bebeluși devin letargici. De asemenea, de la starea de iritabilitate poate trece foarte ușor la o repriza de plâns cu sughițuri, care durează mai mult de cinci minute. Și în acest caz, mai ales dacă mai observi și alte simptome neliniștitoare, cere consultul medical.

Modificări ale culorii pielii

Dacă pielea bebelușului tău devine gălbuie sau observi că își schimbă culoarea de la rozul sănătos la albăstrui, în special în jurul buzelor și unghiilor, nu trebuie să mai stai pe gânduri, ci să suni medicul pediatru, indiferent de oră.

Sensibilitate în zona buricului sau organelor genitale

Din anumite motive care țin de igienă, cordonul ombilical sau penisul băiețelului tău s-ar putea infecta. Dacă observi că aceste zone devin roșii dintr-o dată, încep să supureze sau, în cazuri nefericite, să sângereze, dă-i un telefon medicului tău pentru a-ți spune ce ai de făcut.

Febra

Dacă micuțul are o temperatură crescută a corpului, orice părinte intră în panică și, indiferent de oră, știe că trebuie să sune pediatrul sau să meargă cu bebelușul la camera de urgență a celui mai apropiat spital. Cu toate acestea, specialiștii subliniază faptul că febra nu este o afecțiune în sine ci, mai degrabă, un indiciu al faptului că organismul luptă împotriva unei infecții. Cere sfatul medicului în cazul în care bebelușul tău este mai mic de două luni și are o temperatură rectală de 38 de grade Celsius sau mai mare de atât.

Diareea

O altă problemă cu care s-ar putea să se confrunte micuțul tău este diareea, o afecțiune care se poate traduce prin scaune moi, apoase, dese și de culoare verzuie. Fii foarte atentă la durata acestor simptome, deoarece un bebeluș nu ar trebui să aibă diaree mai mult de 2 zile.

Sfat: Una dintre cele mai comune afecțiuni în rândul bebelușilor este banala răceală. Asemenea adulților, indiciile care vor semnala instalarea unei răceli în organismul bebelușului tău sunt: rinita (îi curge nasul) sau nas înfundat, febra, strănut, îi curg ochișorii, tușește și are un apetit alimentar scăzut. Sunt posibile și unele dificultăți respiratorii. Cel mai bun tratament, pe lângă cel medicamentos recomandat de medic, este hidratarea!