mamaplus

Imagine virală: ”22 de cm, diametrul placentei. Iată de ce mamele trebuie să se odihnească după ce nasc”

-
//
18.11.2021

Placenta este un organ temporar pe care îl pot avea doar femeile însărcinate și care este extrem de important pentru că menține rezerva de sânge a bebelușului nenăscut din rezerva de sânge a mamei. Pe lângă faptul că servește la nutriția și respirația fătului, placenta mai are un rol și de barieră, menținând un mediu unic în care bebelușul se poate dezvolta și crește.

Spre finalul sarcinii, placenta capătă o formă circulară, cântărește aproximativ 500 grame, are un diametru de 15-20 cm și este expulzată la naștere, pe lângă bebelușul care cântărește între 2,6 – 4,3 kg și măsoară undeva între 45 și 55 cm. După eliminarea plancentei, apar și lohiile, o sângerare care poate persista timp de câteva săptămâni. Un efort fizic intens poate crește perioada în care sunt prezente lohiile sau acestea pot reapărea. Nu e de mirare că după naștere, tuturor proaspetelor mămici li se recomandă odihna, în așa fel încât organele genitale să revină la normal și să se refacă. 

Unele femei nu-și permit luxul de a se odihni și de a petrece mai mult timp în pat după ce nasc

Aceste femei, de regulă, sunt cele care nu au parte de ajutor din partea partenerului sau familiei, astfel că sunt nevoite să suporte durerile și disconfortul postpartum pentru a avea grijă de casă și de copil. O asociație umanitară de peste hotare, Labor of Love, trage un semnal de alarmă în acest sens și le sfătuiește pe proaspetele mămici să nu se mai neglijeze după naștere și să respecte indicațiile medicilor când vine vorba de odihnă:

„22 cm sau 8,6 inci. Acesta este diametrul exact al unei farfurii de hârtie, adică al „porțelanului fin” din casa noastră. Acesta este, de asemenea, diametrul mediu al unei placente.

După ce se naște un copil, mamelor li se spune să o lase mai moale timp de cel puțin 4-6 săptămâni. Există motive întemeiate pentru asta! Unul dintre aceste motive este acela că, după nașterea bebelușului, mamele rămân cu o rană în interiorul uterului, acolo unde a fost atașată placenta. Această rană va avea nevoie de cel puțin 4-6 săptămâni pentru a se vindeca în totalitate. În acest timp, mamele sunt încă susceptibile la infecții și hemoragii. Chiar dacă au o naștere vaginală fără complicații și se simt bine, tot va trebui să aibă grijă de ele și să nu exagereze în primele câteva săptămâni postpartum. Pentru acele mame, odihniți-vă! Soților, partenerilor, părinților, socrilor, prietenilor lor - ajutați-le cât puteți și nu le lăsați să exagereze!

Nu suntem profesionișți în domeniul medical. Acesta este doar un sfat de bun simț pentru a o lua mai ușor. Nu ne referim la faptul că femeile trebuie să zacă în pat, după naștere, 4 săptămâni fără să se miște deloc. Ascultă-ți corpul și ai grijă de ține! Discută cu medicul sau moașa ta dacă ai întrebări.

Motivul pentru care am adăugat ultimul paragraf a fost că unele persoane comentau că femeile ar face cheaguri de sânge dacă ar sta în pat atât de mult timp. Ceea ce am vrut să spunem a fost că femeile ar trebui să mai aibă grijă și de ele odată ce devin mame. Nu am vrut să spunem că ar trebui să fie complet imobilizate la pat timp de 1, 2 sau 4 săptămâni. Sunt atâtea moduri în care te poți odihni și relaxa, fără să stai complet nemișcată și să îți provoci un cheag de sânge. Te poți ridica în continuare pentru a merge la baie, pentru a avea grijă de copil, pentru a merge să mănânci, pentru a face o scurtă plimbare sau orice altceva te relaxează și îți face plăcere. Ideea este să nu exagerezi cu efortul imediat după ce naști și să mai lași deoparte treburile casnice. Lasă-te ajutată de partener, de prieteni sau de familie!

Cred că de vină cumva sunt și medicii, care deși le spun mamelor cât de importantă este odihna în primele săptămâni după naștere, nu le explică și de ce este atât de esențială. Iar comentariile primite la această postare nu fac decât să demonstreze acest lucru. Multe dintre voi ați scris că deși vi s-a spus să o lăsăți mai moale după naștere, nu ați dat importanță pentru că nu vi s-a explicat de ce ar trebui să faceți asta. Și așa v-ați trezit cu hemoragii și complicații care v-au forțat să rămâneți în pat mai mult decât ar fi trebuit să o faceți dacă ați fi ținut cont de recomandările medicilor voștri”, se arată în mesajul publicat de echipa Labor of Love.