Peste 150 de femei cu dizabilități din Republica Moldova au organizat, în premieră, Forumul Național al Femeilor cu Dizabilități, cu genericul „Femeile cu dizabilități C.E.R. - Cote, Egalitate, Reprezentare”. Evenimentul a avut drept scop abordarea problemelor ce țin de subreprezentare femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor și au solicitat autorităților publice centrale adoptarea măsurilor care ar asigura o reprezentare și participare adecvată a femeilor cu dizabilități în viață politică și în procesele decizionale.
Xenia Siminciuc, reprezentantă a Centrului de asistență în afaceri pentru persoane cu dizabilități vizuale, a reiterat că „femeia cu dizabilitate este, în primul rând, o personalitate care are dreptul de a participa în politică și în procesele de luare a deciziilor. De aceea, noi, femeile cu dizabilități, trebuie să fim active și să ne facem auzite”.
Nicola Harrington-Buhay, rezident coordonator ONU, a declarat că „de multe ori problemele și necesitățile femeilor nu sunt luate în considerație în modul corespunzător. „Este important ca femeile cu dizabilități să aducă la cunoștința societății, dar mai ales să reitereze în fața autorităților publice, despre dificultățile cu care se confruntă, statul fiind obligat să asigure drepturi și oportunități egale cetățenilor din toate grupurile sociale, inclusiv femeilor cu dizabilități”.
Așadar, femeile cu dizabilități și-au înaintat revendicările autorităților publice centrale, intrând într-un dialog deschis cu reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerului Sănătății, punctând problemele structurale cu care ele se confruntă, dar și de dubla lor discriminare atât în calitate de femei, cât și în calitate de persoane cu dizabilități.
Femeile şi fetele în R. Moldova reprezintă mai mult de jumătate din populația țării, însă în prezent femeile sunt subreprezentate atât în parlament, cât și în guvernul central și local. În ultimul parlament, acestea au fost reprezentate în proporție de 18,7%, iar la alegerile locale din 2011 doar 18,51% femei au fost alese în funcția de primar, 28,6% în consiliile locale și 17, 4% în consiliile raionale.
Totodată, în țara noastră sunt circa 183 mii de persoane cu dizabilități la evidența organelor de protecție socială a populației, dintre care jumătate sunt femei.
În urma revizuirii sub aspectul implementării convențiilor de drepturile omului ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ratificate de R. Moldova, comitetele ONU în cauză şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu continua subreprezentare a femeilor în parlament şi guvern şi au recomandat tarii noastre adoptarea cât mai urgentă a măsurilor temporare speciale, inclusiv a cotelor legislative şi consolidarea eforturilor ce țin de capacitarea şi abilitarea femeilor pentru a asigura reprezentarea lor adecvată în politică.
Acest eveniment a fost organizat de femeile cu dizabilități din R. Moldova, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei.
Pentru mai multe informații, contactați pe Victoria Puiu, specialist pe comunicare, m. 069947737, victoria.puiu@unwomen.org