Majoritatea proaspetelor mămici care își alăptează bebelușii la sân sunt absolut relaxate și încrezute că o nouă sarcină nu ar trebui să apară atât timp cât nu inițiază încetarea alăptării. Cu toate acestea, lipsa menstruației și alăptarea la sân nu reprezintă criterii pentru o metodă contraceptivă eficientă. Pe de altă parte, sunt părinți care nu vor să facă pauze mari între nașteri și încearcă să conceapă următorul copil fără a mai aștepta o perioadă de timp pentru ca organismul mamei să-și revină complet.
Mai mult, potrivit statisticilor, tot mai multe femei nasc primul copil la 30-35 de ani, iar o nouă sarcină după prima naștere este argumetată de temerea că fertilitatea scade odată cu vârsta și nu prea au timp pentru a aștepta. Specialiștii le avertizează însă pe femei că această practică le pune în pericol sănătatea proprie și a bebelușului.
Această cursă contra cronometru este destul de nocivă pentru organismul femeii. Două sarcini, două nașteri și două perioade postpartum – în rezultat, timp de 2-3 ani vei avea parte de momente absolut imprevizibile și chiar periculoase atât pentru tine cât și pentru cel de-al doilea bebeluș.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un decalaj de 18-24 de luni între sarcini, luând în considerare particularitățile individuale, anamneza, vârsta mamei și bolile cronice.
În acest interval de timp se restabilește echilibrul hormonal și ciclul menstrual. Alăptarea la sân durează, în medie, de la 6 luni până la un an, iar după încetarea alăptării proaspăta mămică are nevoie de o perioadă de recuperare. Totodată, în timpul sarcinii muşchii planşeului pelvian sunt întinşi. După naştere muşchii trebuie să fie antrenați, ca să devină din nou flexibili şi puternici.
Femeile care au născut prin cezariană ar trebui să prelungească această pauză cu încă un an
Dacă rămâi însărcinată în mai puțin de șase luni de la nașterea prin cezariană există riscul de ruptură uterină în cazul unei nașteri naturale. Medicii ginecologi avertizează: dacă organismul femeii nu a reușit să se recupereze complet, a doua sarcină ar putea decurge cu unele complicații.
”Există un risc sporit de tromboze, hemoragii, avort spontan, naștere prematură, abrupție placentară și greutate mică la naștere.”, afirmă medicul ginecolog-obstetrician Ina Dikova.
Potrivit celor mai recente cercetări în domeniu, sarcinile apropiate ar putea fi asociate cu un risc crescut de autism la al doilea copil. Riscul este cel mai mare pentru sarcinile care au mai puțin de un an între ele.