Mersul copiilor în tălpile goale împarte părinții și medicii în două tabere, fiind un subiect destul de controversat. Totuși, există câteva fapte pe care cercetătorii le-au descoperit recent pe această temă. 
 

Contrar credinței populare care spune că mersul desculț duce la boli respiratorii, oamenii de știință spun că, cu cât picioarele celor mici au mai multă libertate, cu atât se vor dezvolta mai bine.

Așadar, părinții care încă mai cred că mersul desculț îi poate provoca o răceală ar trebui să își schimbe părerea de acum înainte pentru că acest lucru este complet fals. Explicația este simplă - virușii trebuie să pătrundă în corp prin căile respiratorii superioare pentru ca cel mic să răcească. 

Mai mult, încălțămintea nu este recomandată în primele luni de viață. Funcția sa este exclusiv de protecție împotriva frigului, umidității și leziunilor. Așadar, o pereche de șosete fără cusături poate îndeplini perfect această funcție.

În plus, purtarea încălțămintei nu este o idee bună nici în etapa în care copilul se târăște (de obicei, înainte de vârsta de 8 luni), deoarece târârea în picioarele goale este esențială pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului.

După vârsta de 18 luni, când copilul începe să meargă, poate începe să folosească încălțăminte flexibilă pentru a fi protejat împotriva frigului. Încălțămintea trebuie să permită picioarelor să respire.

Apoi, de la vârsta de 4 ani, devine necesară protejarea picioarelor împotriva anumitor leziuni. Astfel, pantofii ar trebui să fie mai rigizi, asemănători cu cei folosiți de adulți.

Pantofii trebuie să aibă bot rotund și să fie largi pentru a le permite degetelor să se miște în interior. Pielea este cel mai bun material pentru aceștia, deoarece este 100% naturală și permite picioarelor să respire. În plus, pantofii trebuie să fie ușor de încălțat și descălțat, pentru ca cel mic să învețe să se descurce singur.

Beneficiile mersului desculț la copii:

  • Promovează formarea arcadelor piciorului
  • Contribuie la dezvoltarea senzorială a copilului
  • Stimulează senzațiile kinestezice

În concluzie, copiii trebuie să simtă teren neuniform, presiuni și diferite tipuri de texturi pentru a-și dezvolta simțul kinestezic. Acest lucru ajută la îmbunătățirea poziției musculaturii și la întărirea articulațiilor.