mamaplus

Plânsul întărește plămânii bebelușului? Explicația medicilor pediatri

-
//
27.04.2021

Fie că ai văzut informația într-un grup pentru mămici de pe Facebook sau ”ți-a șoptit” vecina de la bloc că plânsetele bebelușilor au o legătură directă cu dezvoltarea plămânilor, să știi că această informație este cât se poate de eronată. Specialiștii în pediatrie dezmint acest mit și susțin că plânsul nu întărește în niciun fel plămânii bebelușului. Prin urmare, nu există nici un motiv pentru care să nu reacționezi la plânsul bebeluşului şi să nu încerci să-l consolezi atunci când are nevoie de asta.

Experții citați de babycenter.com spun că dacă lăsați bebeluşul să plângă nu faceți nimic ca să-i ajutați plămânii. Bebeluşii plâng pentru a comunica o nevoie, deşi pentru adulți  este greu să-şi dea seama despre ce este vorba. Pot fi obosiți, înfometați, uzi sau suprastimulați. Sau au nevoie să se descarce, să sugă sau pur şi simplu să fie consolați.

Despre plânsul bebelușilor vorbește în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte, psihologul Robin Grille. Bebeluşii au mereu perioade de așa zis mofturi, când sunt greu de consolat, iar plânsul îi ajută să se descarce. Dar plânsul nu îi ajută neapărat pe copii nici fizic, nici emoțional şi nu îi învață să plângă mai puțin.

Bebelușul plânge pentru că o vrea aproape pe mama

Plânsul care le stresează mult pe mame este cel care apare la scurt timp după ce au reușit să adoarmă bebelușul și să îl pună în pat. Acesta poate fi, însă, ușor de înțeles: bebelușii au nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a intra în starea de somn profund. Dacă lași bebelușul jos prea devreme, se poate trezi cu ușurință la cel mai mic sunet.

Doctorul James McKenna, un expert recunoscut la nivel mondial în ceea ce privește somnul infantil și în special co-sleepingul, spune că bebelușii se nasc cu abilitatea de a simți pericolul – aceasta include separarea de mamă sau de persoana care are grijă de el. Bebelușul poate simți atingerea mamei, mirosul, căldura corpului ei, blândețea atingerii ei și mirosul laptelui – îi asociază prezența cu un sentiment de protecție. În absența ei, el simte că este abandonat și singur, iar plânsul este o modalitate de a-și aduce înapoi îngrijitorul. Acesta este modul lui de supraviețuire, deoarece depinde complet de mamă, pentru tot.