Tratarea infertilității în lumea modernă a atras atenția mai multor savanți. Un progres major în acest sens a avut loc în 1978, când în Oldaham s-a născut prima fetiță (Luisa Braun) prin fertilizare în vitro. Iar, în week-endul trecut, o suedeză în vârstă de 36 de ani a născut un copil perfect sănătos, după ce a suferit un transplant de uter. Unii experți, consideră, că aceștia sunt doar primii pași în domeniu, iar în viitorul apropiat se va produce o revoluție adevărată în procesul de fertilizare în vitro.
Adaugă doar apă!
Oamenii de știință din Israel au elaborat o metodă, potrivit căreia ovulele femeii vor putea fi pătare sub formă de pulbere (deocamdată metoda a fost aplicată doar în cazul ovulelor de vaci). Este suficient, ca în pulberea respectivă să adaugi apă și spermă - și poftim! – fertilizarea a fost efectuată. Ulterior, introduci ovulul fecundat în uter pentru dezvoltarea sarcinii.
Sensul acestei metode constă în faptul, că ovulele sunt congelate la temperatura de -200 °С pentru o fracțiune de secundă (timpul este calculat special, deoarece congelarea de durată provoacă apariția cristalelor, care pot distruge structura moleculelor). După care, ovulele înghețate sunt păstrate câteva zile la temperatura de -55 °С la o presiune redusă , până când acestea nu se vor transforma în pulbere. Acest praf poate fi păstrat la temperatura camerei pentru o perioadă nelimitată de timp.
Obținerea ovulelor din piele
Încă o metodă nu mai puțin fantastică. Specialiștii Universității Standford din SUA susțin, că ei sunt la un pas de a obține ovule și spermatozoizi din celule stem în condiții de laborator. Recent, aceștia au publicat o lucrare, potrivit căreia, lor le-a reușit să crească spermatozoizi din pielea unui bărbat infertil. Iar oamenii de știință din Japonia au mers și mai departe: ei au reușit nu doar să creeze spermatozoizi, dar și ovule din piele. Această descoperire vorbește despre faptul, că acum nu vor exista limite de vârstă pentru a rămâne însărcinată, în condițiile în care ovulul își are perioada sa de viață, iar celule pielii - nu, deoarece sunt regenerate permanent.
Uter-incubator artificial...
Încă o descoperire neobișnuită – uterul artificial. Savanții au creat deja uterul artificial, care poate menține embrionul în creștere și să-i asigure toate substanțele nutritive și hormonii, necesari pentru diverse perioade de dezvoltare.
În anul 2003, un grup de oameni de știință din cadrul Universității Cornell din New-York au început pentru prima dată să crească embrioni umani și de șoarece în utere artificiale. Ovulele fecundate erau agățate după tipul biologic, umplute cu lichid nutritiv și oxigen, după care embrionii erau implantați. Puii de șoarece au apărut pe lume cu succes, iar embrionul uman, după câteva zile de FIV cu regret, nu a supraviețuit.
…și ovarul artificial
Oamenii de știință din SUA au creat un ovar artificial, în care se dezvoltă și cresc ovulele. Această metodă are menirea să ajute femeile care suferă de polichistoza ovarelor, sau cărora ovarele le-au fost extirpate din cauza maladiilor oncologice.
Experții Universității Braun au folosit țesuturile ovarului donatorilor pentru crearea structurii 3D. Cu ajutorul acestui ovar ei au reușit să crească un ovul din stadiul unui foliculul până la maturizarea completă.