Organizația Mondială a Sănătății a emis noi standarde în ceea ce privește supravegherea travaliului de către specialiști, pentru a putea reduce intervențiile medicale inutile, precum cezariana, atunci când nu este necesară. În ultimii 20 de ani s-au înmulțit cazurile în care se intervine medical, fie prin cezariană, fie prin inducerea travaliului, folosind oxitocină. Dacă travaliul se desfășoară normal, nu ar trebui să se intervină pentru accelerarea lui.
„Ne dorim că femeile să dea naștere într-un mediu sigur, cu dotări și specialiști. Cu toate acestea, creșterea intervențiilor medicale în cazul nașterilor normale subminează capacitatea femeii de a face față experienței și îi afectează negativ nașterea. Dacă travaliul se desfășoară normal, iar viitoarea mamă și copilul sunt în stare bună, nu ar trebui să se intervină pentru accelerarea travaliului”, a explicat Dr. Princess Nothemba Simelela, director adjunct în cadrul OMS.
Travaliul și nașterea sunt procese fizice normale, ce pot să se desfășoare fără complicații pentru majoritatea femeilor. Cu toate acestea, studiile au arătat că foarte multe femei însărcinate, clinic sănătoase, au trecut prin cel puțin o intervenție medicală în timpul travaliului și al nașterii. Ele sunt adesea și supuse unor proceduri de rutină dureroase și inutile.
Noul ghid elaborat de OMS conține 56 de indicații pentru specialiști, în ceea ce privește nevoile din timpul travaliului și imediat după, atât pentru mame cât și pentru copii. Aceste recomandări includ permiterea accesului unei persoane alături de mama, pe parcursul travaliului și în timpul nașterii.
Fiecare travaliu este unic și are rată diferită de progresie
OMS recomandă să nu se mai țină cont de recomandarea anterioară, care definea un travaliu ca fiind firesc doar dacă femeia avea minim 1 cm dilatație pe oră. Noile recomandări admit că fiecare travaliu diferă, fiecare naștere e unică și durata travaliului variază de la femeie la femeie. Specialiștii mai susțin însă că un travaliu obișnuit nu ar trebui să depășească 12 ore, în cazul primei nașteri, respectiv 10 ore, dacă femeia nu este la prima naștere.