Consumul de alcool în perioada sarcinii și a alăptării este strict interzis sau permis în doze foarte mici. Există cazuri tragice în care consumul de băuturi alcoolice duc la tulburări grave în dezvoltarea copilului sau chiar deces. Un caz similar a avut loc recent. O mamă a ajuns în fața tribunalului, după ce și-a alăptat copilul cu lapte matern care conținea o concentrație de alcool incompatibilă cu viața bebelușului, scrie ntv.ru.
Cazul tragic a avut loc în orașul Gorno-Altaisk din Rusia. Mama în vârstă de 32 de ani și-a sărbătorit ziua de naștere în data de 11 februarie. La petrecere, femeie a consumat mult alcool, iar după aceea a plecat să doarmă alături de bebelușul ei în vârstă de 4 luni. Când băiețelul s-a trezit și a început să plângă, femeia l-a alăptat. La scurt timp, bebelușul a prezentat mai multe simptome grave și s-a stins din viață din cauza intoxicației severe cu alcool.
Ulterior, femeia a recunoscut că a consumat prea mult alcool și chiar dacă era conștientă de asta, și-a hrănit copilul cu lapte matern. Pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere în culpă.
În acest context dureros, fiecare mamă ar trebui să cunoască niște reguli importante:
- Consumul moderat de alcool (o băutură pe zi) nu are efecte adverse asupra sugarilor, mai ales dacă mama așteaptă 2 ore după consumul de alcool și abia apoi își alăptează bebelușul.
- Însă dacă mama consumă o cantitate mai mare de alcool în timpul alăptării, bebelușul este expus la riscuri precum: probleme de creștere, dezvoltare întârziată, tulburări de somn sau chiar deces.
- Consumul excesiv de alcool prezintă, de asemenea, riscuri și pentru mamă, așa că este contraindicat.
- Consumul de apă sau mulgerea laptelui matern nu elimină alcoolul din sângele mamei, deci nici din laptele matern al acesteia. Singura variantă prin care se elimină alcoolul din sânge și din lapte constă în trecerea timpului.
Consumul de alcool poate suprima temporar lactația, însă lucrurile vor reveni la normal după de alcoolul iese din organismul mamei.