Miopia este un defect de vedere, care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele care se află în depărtare. De foarte multe ori, femeile care au o miopie mare (peste 6 dioptrii), sunt sfătuite să nu nască natural, ci prin cezariană.
Acest lucru s eîntâmplă pentru că unii medici se îngrijorează că, în urma unei naşteri vaginale, miopia mamei s-ar putea agrava sau mai rău, mama ar putea suferi de o dezlipire a retinei. Într-adevăr, dezlipirea de retină (separația retinei de straturile care o susțin) este o problemă gravă deoarece, în lipsa unei intervenții chirurgicale de urgență, poate afecta sever vederea.
Totuși, se pare că nu există date precise, care să demonstreze că miopia este o indicație pentru cezariană. Există medici care susțin că există risc de dezlipire de retină în cazul gravidelor cu dioptrii peste -4,50, în timp ce alte cercetări au ajuns la concluzia că doar în cazul gravidelor care au dioptrii mai mari de -6.00 ar trebui recomandată operația de cezariana.
Majoritatea specialiștilor însă susțin că, de fapt, nu valoarea dioptriilor contează, ci existența unor patologii ale retinei.
Încă un lucru care le face pe gravidele cu miopie să se îngrijoreze, este faptul că multe femei care au născut povestesc despre experiența lor mai puțin plăcută, când după naștere, sau ales cu ochii roșii. Este vorba despre mici vase de sânge de la nivelul ochiului, care se rup uneori în timpul expulziei, din cauza efortului pe care mama îl face când împinge. Astfel, pe globul ocular pot apărea pete roşii, care dispar însă la scurt timp.
Specialiștii spun că aceste leziuni ale ochiului pot fi evitate, dacă vei împinge corect, adică ținându-ți ochii deschiși. Astfel, presiunea acumulată în zona feței va fi mult redusă şi-ți vei putea canaliza întregul efort pentru a exercita o presiune cât mai mare spre partea inferioara a bazinului. În plus, în timpul expulziei, efortul de împingere trebuie aplicat doar în momentul contracției, nu şi în afara ei.
Drept urmare, dacă ești însărcinată și suferi de miopie, este important să te consulți atât cu medicul tău oftalmolog, cât și cu medicul tău ginicolog, pentru a alege cea mai potrivită variantă pentru tine.