Fiecare femeie cel puțin o dată în viață a fost geloasă pe fostul partener. Noi vizualizăm paginile create pe rețelele de socializare, aflăm prin diferite metode cum își trăiește el viața. Noi manifestăm interes, dacă acesta suferă, sau Doamne ferește este deja într-o altă relație. Nu contează, cine a fost inițiatorul despărțirii – dacă aflăm, că fostul iubit trăiește o nouă poveste de dragoste, noi suntem copleșite de sentimente ambigue, chiar dacă ne considerăm persoane mai puțin geloase.
De ce totuși rămâne sentimentul de gelozie față de fostul iubit, cu care deja nu mai suntem împreună?
1. Sentimentul de proprietate
Deseori, motivul geloziei poate fi sentimentul de proprietate.
Eu am un obiect, pe care contez, îl consider al meu, iar cineva încearcă să atenteze la acest obiect, în rezultat apare indignarea ”Cum îți permiți, acest obiect este al meu”. Un sentiment similar este provocat de atitudinea față de oameni sau din propriul egoism.
În zona noastră ”intră și alte obiecte, persoane și obiecte”. Ele reprezintă o valoare pentru noi, și respectiv crește valoarea egoismului nostru.
Atunci când noi vorbim despre gelozie, ca despre o proprietate, de cele mai multe ori o percepem drept o parte din noi.
Eu am scaunul meu preferat, care îmi este foarte drag și este important pentru mine. Dacă voi vedea, că cineva vrea să se așeze pe scaunul meu, voi avea o atitudine geloasă.
Ceea ce ține de gelozia față de foștii noștri iubiți, în subconștientul nostru ei rămân pentru mult timp proprietatea noastră, pe care inconștient nu dorim să o împărțim cu nimeni.
2. Relația nu a fost ruptă complet
Atunci când trăim o despărțire, sentimentele sub formă de tristețe, melancolie, durere, sau chiar ură pot apărea involuntar. Toate acestea – semnalează, că relația nu a fost finalizată. Atunci când imaginea fostului apare în fața ochilor și împreună cu acestă imagine apar și unele emoții, acesta este un semn sigur că încă continuați să aveți sentimente față de această persoană.
Multe dintre noi, după despărțirea cu iubiții continuă să-și amintească evenimente legate de această persoană, momentele intime, certurile și împăcările. Toate evenimentele trăite împreună se acumulează în experiența noastră și rămân în memoria noastră. Atunci când ne despărțim, ducem dorul acestei persoane, dar și a timpului, sentimentelor pe care le-am trăit. De regulă, ne amintim multe lucruri frumoase și vrem să trăim aceste clipe din nou.
Noi putem să nu conștientizăm, însă psihicul nostru întotdeauna tinde să finalizeze situațiile nefinalizate.
Chiar și frazele neterminate deja într-o fostă relație continuă să influențeze relațiile noastre actuale. Acest lucru se manifestă prin dorința de a suna fostul/fosta parteneră, de a răsfoi pagina pe rețeaua de socializare sau pur și simplu de a scrie un SMS. Și cu cât există mai multe situații nefinalizate într-o relație, cu atât mai mare este dorința de a discuta cu fostul iubit. Iar în rezultat, apare sentimentul geloziei.
Să ne imaginăm, că viața noastră – este o carte, compusă din mai multe cărțulii. Să ne imaginăm, că cineva ia în mâini această carte pentru a citi viața voastră. Sau dvs. luați cartea cuiva. Unele capitole sunt triste și dramatice, altele sunt romantice și pline de pasiune. Multe capitole ale cărții sunt dedicate oamenilor importanți pentru autorul acestei cărți, unde sunt descrise și trăirile din acea perioadă, când în viața autorului era prezentă persoana respectivă. Unele capitole însă sunt nefinalizate. Și apare interesul, care totuși a fost finalul, ce a urmat? Sentimentul de incompletitudine rămâne sub formă de curiozitate sau chiar o situație tensionată.
Noi continuăm să scriem cartea, unde capitolele anterioare nefinalizate încercăm să le finalizăm în următoarele.
Aceasta poate fi un impediment în relațiile dvs. ulterioare, de aceea este mai bine să scriem până la capăt fiecare capitol al cărții.
Cum finalizăm o relație?
Finalizarea oricăror relații apropiate este suficient de dificilă. Asta pentru că, de regulă, noi ne despărțim aflându-ne în vârful emoțiilor puternice, trăim această durere, ură. Desigur, că poate fi și o despărțire dureroasă, însă aceasta este o raritate.
Pentru ca relația să fie terminată, este important să-i iertați fostului iubit toate greșelile. Trebuie să încercați în inima dvs. să găsiți sentimentul de gratitudine pentru experiență, dragoste, momentele de bucurie și tristețe. Pentru ceea ce a făcut și ce nu a făcut.
Atunci, când veți avea în suflet puțină dragoste, un pic de mulțumire și o căldură ușoară pentru faptul, că această persoană se regăsește în filele cărții, dvs. veți înțelege, că i-ați permis să plece. Iar gelozia este nepotrivită în situația respectivă.