Din grijă pentru sănătatea bebelușului, mămicile tind să opteze pentru cele mai inofensive soluții pentru curățarea hăinuțelor. Totuși, fără să ne dăm seama, unele produse ar putea provoca iritații și chiar alergii. Și când spunem asta nu ne referim doar la loțiunile pe care le folosești, ci și la detergenți.
Alege formula specială
Sfatul pediatrilor este să foloseşti formulele special create pentru bebeluşi, care previn apariția alergiilor şi iritațiilor pielii. Acestea sunt hipoalergene, fără parfum, se găsesc în farmacii şi reprezintă prima opțiune. Pe locul secund sunt detergenții sub formă de gel, care se dizolvă uşor şi bine în apă şi sunt mai lesne de îndepărtat de pe haine prin clătire. Dacă tot alegi un astfel de detergent pentru copilul tău, optează pentru unul cu aloe vera.
Nucile de săpun, 100% bio
Un detergent cu proprietăți foarte bune de curățare, dar și cu avantajul de a nu conține substanțe chimice cu potențial alergen sunt nucile de săpun. Acestea sunt practic fructele unei specii unice de arbori din India, China şi Nepal. Nucile de săpun conțin saponină, care în contact cu apa caldă acționează ca un surfactant natural şi curăță foarte bine murdăria.
Avantajul lor în fața detergenților clasici este că, neconținând substanțe chimice, sunt foarte bine tolerate de pielea sensibilă. În plus, sunt foarte convenabile ca preț (o jumătate de kilogram de nuci de săpun costă puţin peste 20 de lei şi asigură circa 105 încărcături a câte cinci kilograme de rufe în maşina de spălat automată).
Folosim sau nu balsamul de rufe?
Aici există controverse: unii specialişti în pediatrie nu-l recomandă, pe motiv că rămâne în fibrele țesăturii şi irită pielea celui mic. Pentru a evita posibile neplăceri, foloseşte în loc de balsam oțet sau uleiuri esențiale, spre exemplu de lavandă. Ambele variante sunt naturale şi au avantajul de a fi destul de ieftine comparativ cu balsamul.
Cum se spală corect hainele bebelușului
Cât e mic este de preferat să speli de mână hăinuțele mogâldeței, cu săpun pentru copii. Pe măsură ce creşte, le poți „promova“ ca încărcătură a maşinii de spălat, însă separat de hainele adulților. Dacă hăinuțele sunt de bumbac, spală-le la 40 de grade dacă nu vrei să devină şi mai mici decât sunt!
Când piciul este mai mărişor, pune-i hainele în maşina de spălat împreună cu ale voastre, dar într-un săculeț special! Setează maşina de spălat aşa încât după spălare şi clătire să existe încă o clătire (suplimentară). Şi nu uita să le calci! Așa distrugi toți microbii!