Pe parcursul sarcinii, fătul este legat de corpul mamei prin cordonul ombilical. Prin intermediul acestuia, micuțul primește oxigen și substanțe nutritive. După nașterea copilului, cordonul se taie, iar bontul care rămâne se usucă treptat și cade, lăsând o mică rană, care se vindecă timp de 10-14 zile și se cicatrizează la sfârșitul primei luni de viață. Pentru ca această rană să se vindece mai repede și fără complicații, trebuie respectate câteva reguli simple:
1. Rana lăsată de bontul ombilical nu trebuie să fie un motiv pentru a renunța la băiță.Copilul trebuie scăldat din primele zile de viață. Baia nu se recomandă doar în ziua, când cade bontul ombilical, iar aceasta poate fi reluată a doua zi. În procesul de îngrijire a nou-născutului, nu se recomandă utilizarea permanganatului de potasiu, deoarece acesta poate provoca uscarea excesivă a pielii și arsuri bebelușului.
2. Țineți copilul dezbrăcat. Bebelușii reacționează diferit la schimbarea temperaturii mediului, de aceea durata procedurii este individuală. Prima dată, puteți lăsa bebelușul pentru 2-3 minute. După aceasta trebuie să verificați cât de tare s-au răcit mîinuțele, piciorușele, nasul, după care să îmbrăcați copilul. Pentru prevenirea erupțiilor cutanate în regiunea buricului, repetați procedura de 3-4 ori pe zi. Ulterior, perioada de timp poate fi majorată până la 15-20 de minute.
3. Dacă după căderea bontului ombilical s-a format o crustă, aplicați un compres din tifon înmuiat în peroxid de hidrogen de 3%, după care ștergeți prin tamponări și ungeți cu verde de briliant. Această procedură trebuie efectuată după fiecare schimbare a scutecului și după băița de seară. Rețineți, dacă crusta lipsește, atunci rana nu necesită o îngrijire specială. După băiță este suficient să ștergeți rana prin tamponare.
4. Pentru evitarea frecării scutecului de ombilicul, fixați aripioarele laterale sub el. Modelele de scutece care au aripioarele reutilizabile sunt comode, pentru că acestea permit fixarea lor repetată, regulând lipirea lor.
5. Alegeți hăinuțele pentru bebeluș din țesături naturale. Acestea nu provoacă iritarea pielii și permit pielii să respire. Materialele sintetice creează efectul de seră, lucru care poate provoca apariția erupțiilor cutanate. Pantalonașii trebuie să aibă un elastic larg, pentru a nu face presiuni asupra rănii.
6. Dacă ați observat, că regiunea în jurul ombiliculului s-a înroșit, s-a umflat sau au apărut eliminări, neapărat consultați medicul-pediatru.