Potrivit specialistei în neonatologie, majoritatea bebelușilor transpiră din cauza faptului că sistemul lor nervos este imatur, iar acesta este responsabil de reglarea temperaturii corporale. Din cauza acestei imaturități a sistemului nervos, bebelușii nu își pot regla temperatura corpului ca și adulții. În plus, unii bebeluși transpiră în mod natural mai mult decât alții, la fel cum se întâmplă și în cazul adulților.
Și iată câteva cauze posibile ale transpirației în exces la bebeluși, specificate de dr. Eliza Popa:
- Transpirația excesivă a capului poate fi un indicator al rahitismului. Fie că bebelușului nu ia fost indicată doza corectă de vitamina D, fie mama nu i-o administrează sau posibil vitamina D nu se absoarbe. O greșeală ce o fac unele mămici, este adăugarea ei în biberonul cu lapte/apă/ceai, când cel mai bine este să o administrați direct în gura copilului.
- Transpirația la nivelul capului poate indica prezența unei Infecții în organism (în cazul în care este însoțită și de febră). Transpirația excesivă ar trebui să dispară odată cu febra.
- Transpirația în exces poate fi și ereditară. În cazul în care unul dintre părinți suferă de transpirație excesivă, e posibil că și copilul să fi moștenit această problemă.
- Transpirația în regiunea capului ne-ar putea indica și o poziționare incorectă la sân. Fie copilulului nu îi este comod cum l-ați atașat, fie nu a apucat bine mamelonul. Sau în cazul hrănirii cu biberonul transpirația ne-ar putea vorbi că sunt ceva incomoditați iarăși: posibil găurica tetinei este prea mică și bebelușul este nevoit să facă efort dublu pentru a trage lăpticul.
- Și alergiile pot fi o cauză a transpirației excesive. Detergenții utilizați la spălarea hainelor pot cauza iritația pielii. Această iritare se poate manifestă prin hiperhidroză, adică transpirație în exces. De aceea ar trebui folosite doar produse hipoalergenice, adaptate la pielea delicată a copiilor.
- O altă cauză a transpirației în exces ar putea fi îmbrăcatul inadecvat al bebelușului. Fie este îmbrăcat prea gros, fie în cameră este prea cald.
Ceea ce ar mai trebui să știi este faptul că transpirația la copii este un proces normal până în jurul vârstei de 4 ani. Pentru a preveni transpirația nocturnă la bebeluși ar trebui să reglezi corect temperatura din casă. Pediatrii recomandă ca temperatura în care dorm bebelușii să fie scăzută, chiar 18 grade Celsius. Trebuie știut că supraîncălzirea poate fi legată de Sindromul morții subite a sugarului.
Încă un sfat util: Dacă bebelușul transpiră abundent în timp ce mănâncă sau se joacă, ar fi bine să consulți un pediatru. Bebelușii cu probleme la inimă transpiră constant, deoarece inima lor trebuie să lucreze din greu pentru a pompa sângele eficient.