Atunci când părinții aleg salteaua pentru bebeluș, aceștia nu întotdeauna știu la care aspecte trebuie să se gândească în primul rând. Noi vă spunem despre cele mai importante caracteristici ale pătuțului, pentru ca bebelușul să aibă un somn dulce.
În primul rând, salteaua pentru nou-născuți trebuie să fie fermă. Nu mai puțin important este faptul, ca salteaua să fie executată din materiale ecologice – atât umplutura cât și husa. Desigur că mult depinde de posibilitățile financiare ale părinților. Însă cât de bune nu ar fi saltelele ortopedice, chiar și una mai ieftină poate asigura un somn confortabil bebelușului în dependență de tipul acesteia.
Astăzi pe piață sunt prezentate saltele cu umplutura sintetică, cum ar fi sinteponul sau paralonul. Există modele, în care materialul sintetic este combinat cu materiale naturale. Și totuși nu vă recomandăm să alegeți pentru copilul dvs. o saltea sintetică, chiar dacă aceasta are o husă naturală, cum ar fi de în sau bumbac – indiferent de ce nu ar zice producătorii despre siguranța și caracteristicile practice ale materialului sintetic. Chiar dacă o saltea naturală – nu fiecare părinte și-o permite, în magazine se poate găsi modele speciale cu un raport perfect ”preț-calitate”.
Copilul categoric nu trebuie să doarmă pe o saltea moale. Medicii recomandă doar saltele dure, cu o suprafață rezistentă pe care coloana vertebrală a bebelușului nu va fi afectată. Aceste proprietăți ale saltelei sunt asigurate de materiale precum cocosul, părul de cal, latex natural – care sunt cele mai scumpe materiale de calitate. De asemenea se potrivesc algele marine și crupele de hrișcă. Aceste tipuri de saltele nu doar asigură nivelul necesar de confort, dar și nu permit absorbția mirosurilor străine și ”respiră” bine.
Coaja de cocos care este fabricată din fibre ale nucilor de cocos nu cedează cu mult în fața fibrei de cocos. Acest tip de umplutură nu se deformează și nu putrezește, este hipoalergică și are proprietăți antibacteriene. Mai mult, aceste tipuri de saltele sunt cu mult mai ieftine, decât cele cu umplutură din latex natural sau păr de cal. În calitate de alternativă pot servi modelele combinate din mai multe straturi – acestea desigur cedează celor confecționate doar din materiale naturale, însă sunt accesibile după preț. Nu merită să cumpărați o saltea umplută cu vată – aceasta foarte repede se va deforma, lucru care nu este benefic pentru spatele bebelușului. Același lucru se poate spune despre saltelele cu paralon – perioada de exploatare fiind de maximum cinci ani. Mai mult, foarte mulți copii sunt alergici la paralon.
Husa saltelei trebuie neapărat să fie din material natural, precum bumbacul, lână sau inul, care respiră foarte bine, sunt rezistente și plăcute la atingere. Puteți cumpăra salteaua cu husa din jacquard - este o combinație dintre fibrele naturale și ață de bumbac. Această țesătură este foarte rezistentă, nu costă scump și perfect se potrivește, inclusiv pentru saltelele pentru copii.