mamaplus

Consultantă în alăptare, despre înțărcare: ”Un medicament nu va face laptele să dispară pur și simplu din sâni”

-
//
11.09.2020

Pentru că a primit numeroase întrebări de la mămicile îngrijorate că perioada de înțărcare se prelungește prea mult, consultanta în alăptare Andreea Ola a venit cu un șir de recomandări în privința soluțiilor medicamentoase care există pe piață la moment. Ea a menționat în primul rând că în niciun caz consultanții în alăptare nu sunt medici și nu intervin asupra unor scheme de tratament prescrise de medici, dar au cunoștințele necesare pentru a îndruma mamele aflate în impas în ceea ce privește procesul de înțărcare a copilului.

”Lactația se poate opri și fără pastile de ablactare, prin metode non-medicamentoase, în mod gradual și aceasta este în majoritatea cazurilor varianta cea mai bună atât pentru mamă cât și pentru copil. Ca atare, înțărcarea nu presupune automat administrarea unor pastile pentru oprirea lactației.”, susține Andreea Ola.

De altfel este bine știut faptul că producția de lapte încetează din momentul în care copilul nu mai suge la sâni, iar cu anumite sfaturi adecvate mama poate evita disconfortul la nivelul sânilor (acest disconfort este de regulă absent atunci când înțărcarea se face gradual și nu brusc). În ceea ce privește aspectul medicamentos, consultanta în alăptare are câteva recomandări importante.

De multe ori se întâmplă ca mama să ia astfel de medicamente și să fie surprinsă de faptul că sânii devin tari și dureroși. că laptele face stază. Să nu știe cum să acționeze în astfel de situații, așteptându-se în mod nerealist, ca odată cu luarea unui medicament, laptele să dispară pur și simplu din sâni. Mama are dreptul să aleagă informat modul în care poate înțărca copilul. Asta presupune să i se prezinte toate opțiunile, avantajele și dezavantajele fiecăreia, inclusiv reacțiile adverse posibile ale medicației recomandate pentru ablactare, pentru a putea alege în funcție de situația particulară în care se află.

Administrarea unui medicament pentru ablactare nu va rezolva instantaneu problema, adică nu va opri întotdeauna producția de lapte, imediat, după prima administrare. Chiar și în condițiile administrării medicației pentru ablactare, mama trebuie consiliată în legătură cu îngrijirea sânilor pe parcursul procesului de înțărcare.”, susține Andreea Ola.

Important: Bromocriptina nu este aprobată pentru oprirea lactației

Bromocriptina nu mai este aprobată pentru utilizarea de rutină în oprirea lactației, nici de către FDA (Food And Drugs Administration) și nici de Agenția Europeană a Medicamentului, ca urmare a numeroaselor efecte adverse raportate (inclusiv deces).

În 2015, programul francez de Farmacovigilență a publicat o analiză a efectelor adverse asociate utilizării bromocriptinei în vederea opirii lactației. Au fost raportate 105 reacții adverse grave cuprinzând reacții cardiovasculare în proporție de 70,5 % , neurologice și psihiatrice.  Reacțiile cardiovasculare au vizat în principal infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială. Au fost de asemenea raportate două decese, o femeie de 32 de ani ce a murit în urma unui infarct miocardic și o femeie de 21 de ani, decedată în urma unui accident vascular ischemic.

Deși nu este recomandată utilizarea de rutină a medicamentelor în vederea opririi lactației, atunci când se impune utilizarea medicației pentru oprirea lactației, cabergolina (Dostinex) este varianta preferată la ora actuală.