Declarația pe proprie răspundere semnată de părinți va fi prezentată ulterior conducerii instituției de învățământ. Documentul, elaborat de Ministerul Educației, îi obligă pe adulți să respecte o serie de rigori în aceea ce ține de comportamentul copilului la școală, reguli de protecție împotriva coronavirusului de tip nou dar și elemente organizatorice cum ar fi ora la care va fi luat copilul de la școală sau certificatul medical care confirmă realizarea planului individual de vaccinări conform vârstei.
Prin semnarea documentului, părinții se mai obligă, printre altele, să asigure securitatea copiilor în transportul public, elevul va fi echipat cu mască de protecție și păstrând distanța fizică de 1.5 m față de ceilalți.
De asemenea, adulții vor informa copilul că, la intrarea în școală, va avea grijă ca masca de protecție să-i acopere nasul și gura și își va dezinfecta mâinile. Ajuns în banca sa, își va scoate masca și o va arunca ori, după caz, pune într-o pungă special destinată pentru măști utilizate.
Totodată, în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev – toți elevii din clasa/grupa academică în care acesta făcea studiile se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat „COVID-19 – pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim on-line.
Părinții se mai obligă ca la revenirea în colectivitate a copilului care a avut probleme de sănătate și nu a frecventat orele, să prezinte obligatoriu certificatul medical, dar și să asigure însoțirea copiilor la și de la școală de o persoană nu mai în vârstă de 63 ani.
Majoritatea școlilor din țară au ales primul model propus de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) pentru organizarea activității – prezența fizică de 100% la școală. Astfel, din numărul total de 1.249 de școli, inclusiv cele private, 769 sau 63% au ales prezența fizică a elevilor la ore.