În contextul infecției cu noul coronavirus, măsurile de protecție și restricțiile în țara noastră rămân valabile pe toată durata stării de alertă. Redeschiderea grădinițelor după 15 iulie, dar și a școlilor, de la 1 septembrie, sunt subiecte puse încă în discuție de către specialiști.
În cadrul unei emisiuni televizate, Ion Chicu a vorbit despre situația actuală legată de răspândirea cazurilor de COVID-19 în țară, posibilitatea redeschiderii școlilor din toamnă și a grădinițelor după starea de alertă.
Premierul nu exclude faptul că școlile ar putea rămâne închise.
„În cazul școlilor este acea instrucțiune. În primul rând, nu s-a luat decizia de deschidere a școlilor la 1 septembrie. Nu știm ce o să fie, nu-i exclus că o să rămânem la învățământ la distanță. Instrucțiunea respectivă este emisă, este timp de a discuta cu oamenii care au experiență. Eu tot nu-mi imaginez copilașul să umble cu mănuși, dar cel puțin Ministerul încearcă să pregătească niște instrucțiuni cam cum ar trebui să fie pentru a asigura o protecție maximă copiilor”, a explicat prim-ministrul Ion Chicu.
Potrivit premierului, până nu va fi găsit un vaccin împotriva noului tip de coronavirus, acesta nu va dispărea.
„Eu am soarta asta să vin cu mesaje pesimiste, din păcate. Mai bine le spun cum este. Dvs. aveți certitudinea că noi, în septembrie, o să fim în altă situație? Eu nu am. Iarăși, declarația cancelarului german: „COVID-ul nu pleacă nicăieri până ce nu găsim un vaccin sau medicamente eficiente”. Tot ce zboară acum prin spațiul public, că este vaccin, că deja se exportă, asta-i tot, din păcate, doar dorințe, și nu realități. De aceea, eu nu exclud faptul că în septembrie nu vom putea redeschide școlile. Nu exclud, dar sper foarte mult să avem această posibilitate”, a mai spus Ion Chicu.
Prim-ministrul a vorbit și despre redeschiderea grădinițelor care, în viziunea lui, în prezent poate pune în pericol viața copiilor.
„Eu cred că în sectorul rural, după 15 iulie, am putea deschide grădinițele și este falsă impresia că în sate nu trebuiesc grădinițe, spre deosebire de Chișinău și municipii. În multe sate avem natalitate care ne bucură și este necesară. Acolo unde nu sunt cazuri, acolo o să încercăm să deschidem. Eu am văzut protestul de ieri și mă doare foarte mult când citesc „grădinițe închise”, „Guvernul omoară copiii”. Asta foarte mult doare. Citeam înainte de a veni despre țara vecină. S-a deschis grădinița și peste trei zile au fost doi copii infectați. E grădiniță privată, cu toate măsurile de precauție. Știu că aveți copii mici. Eu am o fetiță de 4 ani. Ce se întâmplă când iată seară îmi sună mie și dvs. și ne spun că, copilașii noștri... Atunci cu siguranță o să fiu de acord că omor copii, dacă fac lucrul ăsta. Eu știu cât e de greu pentru mame, pentru părinți să găsească soluții atunci când copiii stau acasă. Dar riscul este enorm pentru copii. Și nu copilașii sunt de vină, dar avem acolo personal care lucrează, interacționează, se molipsește unul sau altul și se duce la copii. Dar noi știm din statistici că mulți copilași, din păcate, la noi au unele boli cronice care pot fi o cauză a unor complicații enorme legate de acest COVID. Cine-și asumă asta? Eu îmi asum orice lucru, numai nu acesta. Faceți ce vreți cu mine, dar numai nu aceasta. Eu înțeleg, COVID-ul n-o să plece. Sperăm că o să plece. Dar mai încercăm să ne descurcăm așa cum este și atunci când o să fie posibil de redeschis, o să facem acest lucru. Acum eu nu vreau să pun viața copilașilor în pericol”, a adăugat premierul.