Practic toată lumea știe că toate produsele chimice de uz casnic afectează sănătatea. Efectele minime pe care le poate avea utilizarea prafurilor și soluțiilor de spălat, care împânzesc rafturile tuturor magazinelor, sunt alergiile. Însă, ce alte probleme poate crea pentru dumneavoastră dar și pentru copil asemenea practică, uzuală la prima vedere, cum ar fi spălatul rufelor.

În ce constă nocivitatea prafului de spălat și cum reducem impactul?

Nocivitatea prafului de spălat și urmările lui

În mediul academic, toate substanțele de curățare sunt numite detergenți sintetici. Pentru ca fiecare dintre acești detergenți sintetici să facă rufele cu adevărat curate și proaspete, cum de multe ori se promite în reclame, în ele se adaugă diferiți componenți ”nenaturali”, cea mai mare parte dintre care sunt surfactanți (agenți activi de suprafață). Pot fi enzime, carbonați, fosfați, arome, coloranți, înălbitori și multe altele. Anume surfactanții, cum au demonstrat oamenii de știință, provoacă daune iremediabile organismului uman.

 

Mulți dintre noi, atunci când intră într-un magazin de produse chimice de uz casnic, simt imediat un miros înțepător, care generează un fel de mâncărime în nas. Nocivitatea prafului de spălat constă în faptul că acele chimicale care se conțin în el, ajung în organismul uman, preponderent prin porii pielii sau căile respiratorii. Acestea se acumulează și modifică componența sângelui și anume - nivelul proteinelor și hemoglobinei dar și densitatea lui. În rezultat, acest lucru poate duce la afectarea rinichilor, ficatului, plămânilor sau chiar a creierului. De asemenea, pot fi provocate alergii, astmă, poate scădea imunitatea, poate avea loc o intoxicare a organismului sau poate duce chiar la infertilitate.

Oamenii de știință au stabilit că surfactanții concentrați, în cantitate de doar 100 de grame, pot ucide o ființă vie cu greutatea de 3 chintale, în decurs de doar 24 de ore! Ce să mai vorbim în acest caz despre sănătatea unui bebeluș? pentru că în fiecare apartament unde este un copil, mașina de spălat lucrează zilnic. Rar se întâmplă ca mamele contemporane, știind despre nocivitatea prafului de spălat, să curețe hainele prin metoda veche - cu săpun pentru copii sau săpun pentru rufe. Anume din această cauză, astăzi, medicii depistează la copii diferite eczeme, reacții alergice și modificări în funcționarea organelor interne.

Soluția – detergenți fără fosfați

Probabil, mulți dintre dumneavoastră și-au pus, deja întrebarea dacă există alternativă pentru surfactanți.

În ce constă nocivitatea prafului de spălat și cum reducem impactul?

Majoritatea țărilor europene și câteva state SUA, de mai bine de zece ani, au lansat producerea detergenților fără fosfați. Campion la acest capitol este Japonia. În această țară, surfactanții nu mai sunt adăugați în detergenți începând cu anul 1986.

Utilizarea detergenților sintetici fără fosfați este cea mai simplă și eficientă soluție. Aceștia au mai multe avantaje:

1.    Nu dăunează mediului ambiant pentru că sunt biodegradabili.

2.    Acești detergenți nu au miros, iar asta înseamnă că șansa de a dezvolta o alergie se reduce la zero.  

3.    Dacă spălați cu mâna, acești detergenți nu vor usca pielea.

4.    Se clătesc bine cu apă, iar asta înseamnă că nu lasă pe haine urme invizibile dar nocive pentru om.

5.    Cu ajutorul acestora, hainele se spală bine chiar și în apă rece.

Unicul dezavantaj al detergentului fără fosfați este prețul prea mare, însă acest lucru poate fi ușor compensat prin economie: de regulă, un kg de praf de spălat ajunge pentru circa 100 kg de rufe.

Cum reducem nocivitatea prafului de spălat cu fosfați?

Se mai întâmplă că nu există posibilitatea de a procura un detergent fără substanțe nocive – ele nu sunt produse în orașul nostru sau prețul vi se pare exorbitant. Vă oferim în continuare câteva sfaturi despre cum puteți reduce eventualele efecte nocive ale unui praf de spălat cu surfactanți.

De remarcat că dauna pe care o poate provoca un praf de spălat nu depinde de metoda prin care spălați rufele. Adică nu are absolut nicio importanță dacă spălați cu mașina sau de mână, oricum inhalați microparticulele dăunătoare pentru plămâni.

În ce constă nocivitatea prafului de spălat și cum reducem impactul?

Nu vă salvează nici spălătoriile specializate, întrucât, particulele de praf rămân pe țesătură, iar la primul contact cu pielea, acestea pătrund imediat în sânge.

Nocivitatea detergentului poate fi redusă în felul următor:

  • Măriți temperatura (circa 70 – 80 de grade) și cantitatea (minimum de 7 ori) clătitului hainelor, pentru că în apă rece majoritatea surfactanților nu se spală. Cel mai greu este de spălat fosfații de pe haine, în componența acestora există și lână.
  • Procurați detergenți cu miros slab, sau în general, fără miros – hipoalergenic.
  • Evitați contactul pielii cu praful de spălat. Puteți să folosiți mănușile.
  • Uscați hainele nu mai puțin de 2-3 zile. După fiecare spălare aerisiți bine încăperile.

Poftim, asta este tot ce am vrut să vă relatăm despre nocivitatea detergenților. Prețuiți propria sănătate și sănătatea copiilor, procurați detergenți fără fosfați sau respectați regulile de securitate.