Caisele sunt o sursă bogată de nutrienți pentru bebeluși. Mai exact, ele conțin beta caroten (vitamina A), vitamina C și licopen. Doar 3 caise conțin aproximativ 30% din doza zilnică recomandată de Vitamina A. Această combinație de nutrienți este una dintre cele mai bune apărări împotriva bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer. Ca și în cazul altor fructe, caisele se pot introduce în mod obișnuit în alimentația bebelușului de la vârsta de 6 luni.
Caisele conțin vitaminele A, C, B1 și B2, precum și cantități mici de mangan, cupru și zinc. Dacă vei folosi caise uscate/deshidratate, încearcă să le cauți pe cele care nu conțin sulfiți, cum ar fi dioxidul de sulf - pot provoca reacții alergice și tind să fie bogați în sodiu.
Posibile beneficii ale caiselor pentru bebeluși
Consumul regulat de caise proaspete ca parte a unei alimentații bine echilibrate poate fi util în următoarele moduri:
- Hidratare: o cană de caise proaspete conține 134 g de apă. În plus, are o cantitate bună de minerale precum sodiu, potasiu și magneziu care ajută la menținerea echilibrului electrolitic al organismului.
- Densitate nutritivă: caisele proaspete (necurățate) pot ajuta la satisfacerea nevoilor calorice ale unui sugar. De altfel, sunt o sursă bogată de zaharuri naturale, multivitamine, minerale, polifenoli, carotenoizi, cianogenicglucozide (5) și compuși bioactivi, cum ar fi fitonutrienții.
- Sănătate digestivă: caisele proaspete și uscate au cantități considerabile de fibre dietetice, care ajută la trecerea ușoară a scaunelor.
- Sănătatea microbiotei intestinale: Caisele proaspete și sucul de caise sunt bogate în FODMAP (Oligo-Di-Monozaharide Fermentabile și Polioli) care au efecte prebiotice utile în stimularea microbiotei intestinale. În plus, fibra dietetică poate funcționa ca un prebiotic.
- Imunitate: Caisele posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Ambele proprietăți sunt cruciale pentru a sprijini sistemul imunitar al bebelușului. Unele studii au arătat că un consum regulat de ulei de sâmburi de caise poate spori sistemul imunitar. Cu toate acestea, beneficiile pentru sugari sunt încă necunoscute.
- Sănătatea inimii: Caisele proaspete și sucul de caise conțin compuși fenolici, cum ar fi antocianine și compuși antiinflamatori, cum ar fi acidul coumaric care are efecte cardioprotectoare. Mai multe studii au susținut consumul de caise pentru efectele lor cardio-protectoare.
- Sănătate generală: Caisele posedă proprietăți antimicrobiene care ar putea ajuta la combaterea infecțiilor.
Consumul regulat de caise proaspete este benefic, dar are unele efecte secundare care trebuie explorate.
Posibile efecte secundare ale caiselor la bebeluși
- Tulburări gastrointestinale: Dacă se consumă în cantități mari, caisele pot provoca probleme gastrice precum gaze intestinale, balonare, flatulență și diaree.
- Alergie: Alergia la caise poate fi cauzată de reactivitatea încrucișată cu polenul de mesteacăn (alergie la polen de mesteacăn) sau de piersic. În ambele cazuri, sindromul de alergie orală (OAS) este observat și, prin urmare, trebuie evitată ingestia caiselor. Persoanele sensibile, tind să dezvolte reacții alergice la unele fructe și nuci, cum ar fi mere, cireșe, prune și nuci.
- Sensibilitate la sulfiți: Caisele uscate/deshidratate, sunt adesea tratate cu conservanți care conțin sulfiți. Se știe că acești compuși provoacă reacții alergice adverse la anumite persoane, în funcție de reziduul rămas în produs.
Cea mai bună metodă de a găti caisele pentru bebeluși
Poți coace caisele în cuptor. Această metodă scoate în evidență dulceața lor naturală și ajută la reținerea nutrienților. De asemenea, poți fierbe în apă sau pe aburi caisele - adaugă caisele în apă clocotită timp de câteva minute doar, apoi scoate-le, lasă jetul de apă rece să curgă peste ele și decojește-le.