Prima discuție mamă-fiică despre menstruație este destul de delicată, dar foarte importantă. Atunci când îi vei vorbi fiicei tale despre menstruație trebuie să îi explici și regulile de bază ale igienei feminine și produsele necesare pentru perioada menstruației.
Când abordăm acest subiect?
Ei bine, nu trebuie neapărat să te aștepți ca fiica ta să te întrebe despre pubertate și menstruație. Momentul ideal, spun specialiștii, este puțin înainte de a intra în pubertate. Atât fetele cât și băieții trebuie să știe ce schimbări vor avea loc în corpul lor.
Copiilor le place să afle lucruri de la părinții lor. Și puteți fi siguri că tot ceea ce dumneavoastră nu le spuneți, vor afla, mai mult sau mai puțin deformat, de la prieteni sau de la școală. Oferindu-le copiilor informații de calitate, părinții se asigură că aceștia vor putea face o diferență dintre adevăruri și minciuni. Copiii consideră că anumite aspecte legate de pubertate pot fi înfricoșătoare și asta poate influenta felul în care ei trec printr-o perioadă și așa dificilă.
E foarte important ca părinții să explice faptul că menstruația este un lucru pozitiv
Dacă o mamă se referă la ciclul menstrual ca la un blestem sau ca la o povară, ceva neplăcut și dureros, fetița ei poate rămâne cu o impresie negativă despre asta. În loc să se plângă, mamele trebuie să explice că menstruația este ceva natural, un proces biologic fără de care ar fi imposibil să fie mame.
La fel de important este să le explicați copiilor că nu suntem toți la fel
Asta o va ajuta pe fetița dumneavoastră să înțeleagă că nu are o problemă dacă ei i se dezvoltă corpul mai iute sau mai lent decât prietenelor ei.
Explicați adolescentei regulile de bază ale igienei feminine
Atunci când le vorbiți fetelor despre menstruație trebuie să le explicați și regulile de bază ale igienei feminine și produsele necesare pentru perioada menstruației. Deși puteți trăi cu impresia că reclamele de la TV s-au ocupat deja de asta, informația trebuie să vină completă de la mama.
Fetițele pot fi tentate de tampoanele interne, care dacă nu sunt folosite cum trebuie, le pot provoca neplăceri și chiar le pot răni. Trebuie de asemenea să le spuneți că în timpul ciclului e posibil să aibă crampe, din cauza contracțiilor mușchilor uterului.
Un alt motiv pentru care e important să le vorbiți copiilor despre menstruație relativ devreme, este acela că fetele care deja au o viață sexuală (este o realitate și în Moldova, unii copii au o viață sexuală mult mai devreme decât vă închipuiți) pot rămâne însărcinate chiar înainte de prima menstruație.
Uneori ovulația poate avea loc chiar înainte de primul ciclu. Asta înseamnă că fetele pot fi fertile și pot rămâne însărcinate chiar dacă încă nu au ciclu.
Ce întreabă de obicei fetele despre menstruație și ce răspunsuri le-ați putea da
- De ce doar fetele au menstruație?
Explicați-le că băieții trec prin alt gen de schimbări la pubertate: li se schimba vocea, le creste păr pe față. Atunci când o fată începe să aibă ciclu menstrual, înseamnă că poate deveni mămică.
- Menstruația tine toată viața?
Nu. Femeile au ciclu până la vârsta de 45-51 de ani, ceea ce înseamnă că după 50 de ani e puțin probabil să mai poată rămâne însărcinate pe cale naturală.
- Cât durează menstruația și cât de mult sânge se pierde?
Acest lucru diferă de la un organism la altul. Unele fete au ciclu 3 zile, altele o săptămână. Fluxul de sânge poate fi abundent sau dimpotrivă, redus. Cantitățile de sânge pot varia de la un ciclu la altul.
- Sunt mai bune tampoanele interne decât cele externe?
Depinde de confortul psihic al fetei. Un tampon intern poate fi inconfortabil în primii ani, pentru că pelvisul și vaginul sunt încă în creștere. Fetițele se simt mai bine cu absorbante la început, dar e posibil să vrea să folosească tampoane interne pentru că prietenele lor asta folosesc. Fiecare cutie de tampoane interne conține instrucțiuni de folosire. Asigurați-vă că fiica dumnevoastră le citește. Mai bine, citiți-le împreună. Deși primele utilizări ale tampoanelor interne pot fi neplăcute, explicați-i fiicei dumneavoastră că e nevoie de puțină practică. Mușchii vaginului se pot încorda dacă fetița e nervoasă și de aceea inserarea primului tampon poate fi dificilă. Sfătuiți-o să folosească un tampon slim, dintre cele cu aplicator.
- Fetele au voie să facă sport sau să înoate în timpul ciclului?
Câtă vreme se simt bine, fetele au voie să facă orice. Dacă vor neapărat să înoate e posibil să aleagă un tampon intern ca să poată intra în bazin în timpul menstruației.
- Ce este sindromul șocului toxic?
Sindromul șocului toxic este o infecție bacteriană rară, asociată cu folosirea tampoanelor interne. Deși este rar, este foarte grav. Poate fi prevenit prin schimbarea regulată a tampoanelor și utilizarea celor mai subțiri tampoane interne. Tampoanele interne trebuie schimbate la 4 ore sau chiar mai des dacă este un ciclu abundent.
- Toate fetele au crampe în timpul ciclului?
Teama de crampe este foarte importantă. Dar până când la primul ciclu nu se poate prevedea dacă și fetiță dumneavoastră va avea sau nu crampe. E important să le spuneți fetelor că aceste crampe nu sunt de durată. Uneori o sticlă cu apă caldă sau o baie caldă pot fi de ajutor. Dacă devin prea puternice, crampele pot fi combătute de medicamente ușoare pe bază de ibuprofen. Crampele sunt ceva obișnuit dar dacă fetița da semne de dismenoree (crampe puternice care împiedică fetița să meargă la scoală, să învețe sau să doarmă) ori are orice altă problemă cu menstruația, e important să discute cu pediatrul.
- Ce este Sindromul Premenstrual?
Sindromul Premenstrual implică iritabilitate, tensiune, balonare, dureri de sâni, stări emoționale negative. Acesta se poate instala chiar înainte de menstruație, dar de obicei se întâmplă după mai mulți ani de la prima menstruație, dacă se întâmplă. În acest caz, e nevoie de odihnă, de mișcare și de o dietă echilibrată.
- E nevoie de dușuri profunde și de deodorante intime în timpul ciclului?
Nu. De fapt, dușurile profunde pot crește riscurile de infectare, pentru că distrug echilibrul bacterial în vagin.
E important să le spuneți copiilor adevărul despre menstruație într-o manieră adaptată vârstei lor și să nu vă lăsați dezarmați de întrebările lor. Sunt aceleași întrebări pe care le vi puneați și dumneavoastră la vârsta lor, acum aveți ocazia să le oferiți un răspuns.