mamaplus

Studiu: bebelușii lăsați să plângă în voie nu își schimbă atașamentul față de mamele lor

-
//
04.05.2020

Un nou studiu de specialitate a scos la iveală faptul că lăsând bebelușii să plângă nu are niciun efect asupra comportamentului lor de copii, ba mai mult asta îi ajută să se calmeze.

Experții de la Universitatea din Warwick au dezvăluit că dezvoltarea bebelușilor lăsați să plângă este identică cu cea a infanților care sunt în mod constant calmați de părinți sau bunici. Cu toate acestea, cercetarea vizează copiii în vârstă de până la un an și jumătate. În plus, picii sunt la fel de atașați de mamele lor, chiar dacă acestea nu intervin să-i liniștească.

Dacă ar trebui sau nu să lași un copil să plângă până la epuizare sau să îl liniștești este și a fost un subiect de dezbatere între părinți de foarte mult timp până în prezent. Această tehnică de tip „lasă-l să urle” este cunoscută și sub denumirea de plâns controlat și este frecvent utilizată pentru a ajuta la stabilirea unei rutine obișnuite de somn pentru copil. Studiul a examinat 178 de copii pentru a actualiza cercetările anterioare.

Părinții au fost întrebați cât de des a plâns copilul lor și dacă au folosit tehnica mai sus amintită. Astfel, oamenii de știință au descoperit că lăsarea unui bebeluș să plângă nu a avut niciun efect asupra atașamentului față de mamă.

Testele cognitive și jocurile au confirmat că nu există nicio diferență în dezvoltarea comportamentului până la 18 luni. Potrivit experților, mulți părinți au răspuns instinctiv bebelușilor, mergând la ei imediat să-i liniștească, dar, pe măsură ce timpul a trecut, au așteptat să vadă dacă bebelușul lor se poate calma fără să fie nevoie de intervenție.

Unul dintre coordonatorii studiului, profesorul Dieter Wolke, a afirmat că părinții trebuie să aștepte un pic înainte să intervină când bebelușii plâng pentru a le permite celor mici să se autoregleze.