Astăzi vom aborda un subiect foarte important pentru orice gospodină – cum alegem un fier de călcat bun? În prezent în vânzare sunt puse o varietate mare de astfel de electrocasnice, diverse după model, culoare și desigur preț. Cel mai mult prețul unui fier de călcat este influențat desigur de aparența la o marca comercială sau alta. Pe lângă denumirea brandului, prețul este influențat de factori, precum designul, puterea, metalul din care este confecționată talpa, dar și regimurile de lucru. O mare importanță o are și securitatea fierului în procesul de utilizare. 

Alegem un fier de călcat bun, care să servească mult timp înainte

Pentru a ști cum să alegem corect un fier de călcat, care va răspunde tuturor cerințelor noastre, trebuie examinate următoarele caracteristici. 

  • Puterea 
  • Acordați atenție puterii pe care o are fierul de călcat pentru care optați. Aceasta influențează astfel de factori precum: 
  • eficiența călcatului cu abur 
  • viteza de încălzire 
  • timpul de care aveți nevoie pentru a călca haina  

Cu cât puterea fierului de călcat este mai mare, cu atât mai vast este diapazonul de temperatură și respectiv va consuma mai multă energie electrică. Dacă aveți dubii în alegere, atunci analizați ce tipuri de țesătură domină în hainele dvs. În prezent, puterea fierului de călcat trebuie să fie în limitele de la 1600 până la 1800 W. În cazul în care călcați des și un număr mare de haine, atunci alegeți un model cu o putere de 2000 W și mai sus. 

Alegem un fier de călcat bun, care să servească mult timp înainte

Talpa fierului de călcat 

Pentru a alege un fier de călcat bun, trebuie să studiați atent o caracteristică importantă a acestui dispozitiv precum talpa. Ea este confecționată din metal și acoperită cu un strat protector. De calitatea tălpii depinde: 

* perioada de exploatare 

* cât de ușor alunecă pe suprafața țesăturii 

Alegem un fier de călcat bun, care să servească mult timp înainte

Talpa din aluminiu 

De regulă, modelele ieftine ale fiarelor de călcat au talpa confecționată din aluminiu, care sunt prelucrate suplimentar, după care lustruite până la luciu. Acest tip de placă se încălzește repede și  totodată se răcește greu. Suprafața tălpii poate fi ușor deteriorată prin zgârieturi care vor face alunecarea fierului mai dificilă. La care se mai adaugă și luciul rămas pe haine. 

Talpa cu suprafața din teflon 

Mai târziu, talpa din aluminiu a început să fie acoperită cu un strat de teflon. Această tehnologie a început să fi aplicată de mulți producători. Însă pe lângă avantaje, suprafața din teflon are și un șir de dezavantaje. Astfel încât, teflonul a fost înlocuit ulterior cu ceramica. Fiarele de călcat cu talpa cu strat protector din ceramică ușor alunecă și nu lasă luciu. Totodată poate fi ușor deteriorate, la fel ca și startul din teflon. Acest dezavantaj a putut fi lichidat în modelele de fiare cu talpa din metalo-ceramică și ceramică. 

Alegem un fier de călcat bun, care să servească mult timp înainte

Tălpile cu suprafața din metalo-ceramică și ceramică 

Aceste tipuri de tălpi sunt mult mai rezistente și fac mai ușor călcatul hainelor delicate. Țesătura nu se lipește de dispozitiv, iar dacă se murdărește, poate fi ușor curățat cu o cârpa. În pofida avantajelor evidente, tălpile din ceramică au și câteva neajunsuri cum ar fi: fragilitatea, sensibilitatea la zgârieturi și crăpături. 

Talpa din oțel 

De asemenea, fiarele de călcat pot fi cu talpa din oțel, care pentru o rezistență mai mare sunt prelucrate cu minerale tari. Una din inovații este utilizarea safirului în acest sens. Aceste tipuri de tălpi au foarte multe avantaje: ele ușor alunecă, nu se oxidează, se curăță ușor și nu se tem de deteriorări. Iar cel mai mare avantaj – este prețul accesibil. 

Cel mai rezistent se consideră stratul de acoperire din titan. Acest tip de acoperire a tălpilor vor servi mult timp, păstrând aspectul inițial. Un mare avantaj este rezistența la zgârieturi și murdărie. Fiarele de călcat cu talpa din titan sunt cele mai scumpe și se consideră cele mai prestigioase. 

Regimul de lucru: 

  • călcatul cu aburi 
  • funcția anti-picătură 
  • auto deconectare 
  • auto curățare 

Alegem un fier de călcat bun, care să servească mult timp înainte

Regimul cu abur face călcatul hainelor mai ușor. Țesăturile umede sunt foarte ușor de călcat, de aceea dispozitivul are un container pentru apă. Cu cât rezervorul este mai mare, cu atât fierul de călcat este mai greu, însă totodată apa poate fi turnată mai rar. Orificiile dinspre vârful tălpii sunt acolo pentru a ajuta la netezirea locurilor greu accesibile, în timp ce un sistem de emisie de abur vertical ajuta la eliminarea cutelor unei haine, jachete sau ale perdelelor. Emisia aburului trebuie să se reguleze, deoarece diverse țesături necesită o intensitate diferită a aburului. Pentru hainele groase, aburul trebuie să fie maxim, iar unele țesături se tem de apă. Un fier bun produce 35-50 de grame de abur pe minut și este echipat cu un buton pentru abur suplimentar. 

Funcția anti-picătură

Această funcție previne apariția apei pe țesătură. Acest regim este utilizat pentru țesăturile, care nu suportă umezirea. 

Autocurațarea

La modelele cu auto curățare, talpa se curăță singură, iar alunecarea rămâne perfectă. Tehnologia ce stă la baza sistemului de auto curățare este o combinație între stratul cu care este acoperită talpa și temperatura. Sub șoc termic murdăria este transformată în aburi și îndepărtată. 

Audeconectarea

Acest regim protejează dispozitivul de supraîncălzise și un posibil incendiu. De asemenea, economisește consumul de energie electrică. În cazul în care fierul de călcat se va afla în poziție staționară verticală, atunci el se va deconecta automat peste 8 minute, iar în poziție orizontală – peste 30 de secunde. 

Și în final atrageți atenție la următoarele elemente ale fierului de călcat, care cu siguranță vor face călcatul mai confortabil: 

  • cablul
  • carcasa
  • canelura

Alegem un fier de călcat bun, care să servească mult timp înainte

Cablul trebuie să fie lung și flexibil. Fiți atenți, la conexiunea firului de carcasa fierului de călcat. Este binevenit, ca cablul să fie circular, lucru care va împiedica răsucirea lui. Pe carcasa fierului poate fi un un container special pentru păstrarea cablului. Cablul trebuie să aibă un strat izolator rezistent, iar lungimea acestuia de regulă variază de la 1 metru până la 3,5 metri. 

Carcasa – designul fierului de călcat influențează direct prețul dispozitivului: cele mai simple modele sunt mult mai ieftine comparativ cu cele sofisticate. De aceea, luați fierul de călcat în mîină, pentru a vedea dacă este comod sau nu pentru dvs. 

Canelura – acest mic detaliu va simplifica călcatul hainelor în jurul nasturilor. El se află la marginea tălpii. 

Sperăm, că aceste aceste sfaturi, vă vor fi utile și veți pitea decide mai ușor ce fel de fier de călcat vă trebuie. Asta pentru ca achiziționarea dispozitivului să fie rentabilă și să corespundă tuturor cerințelor dvs.