Se poate transforma răceala obișnuită într-o infecție bacteriană care are nevoie de tratament cu antibiotice? Află în continuare mai multe detalii și recomandări importante de la medicul pediatru Maria Bodea.
În majoritatea cazurilor, infecțiile virale nu se dezvoltă în infecții bacteriene. Utilizarea antibioticelor pentru tratarea infecțiilor virale poate duce în schimb la o infecție cauzată de bacterii rezistente. De asemenea, copilul poate dezvolta diaree sau alte reacții adverse.
Dacă copilul dezvoltă diaree apoasă, diaree cu sânge sau alte reacții adverse în timp ce ia un antibiotic, apelează medicul!
Unii copii nu suferă niciun simptom atunci când sunt infectați cu un virus, poate pentru că sistemul lor imunitar reacționează diferit la virus. Uneori, bacteriile pot infecta urechile sau sinusurile în timpul acestei infecții virale - aceasta este cunoscută sub numele de infecție bacteriană secundară - și pot fi tratate cu antibiotice.
Antibioticele au riscuri!
Reacțiile adverse cauzate de antibiotice sunt un motiv comun pentru care copiii ajung la urgență. Medicamentele pot provoca diaree sau vărsături și aproximativ 5 din 100 de copii au alergii la acestea. Unele dintre aceste reacții alergice pot fi grave și pot pune viața în pericol!
Utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor încurajează bacteriile să se schimbe, astfel încât medicamentele să nu funcționeze la fel de bine. Aceasta se numește „rezistență la antibiotice”. Când bacteriile sunt rezistente la medicamentele utilizate pentru a le trata, este mai ușor că infecțiile să se răspândească de la o persoană la alta. Infecțiile rezistente la antibiotice sunt, de asemenea, mai scump de tratat și mai greu de vindecat.