În primele luni și ani de viață ale bebelușului, părinții vor fi responsabili nu numai de hrănire și îngrijire. Un părinte trebuie să-și mângâie și să-și liniștească copilul atunci când este neliniștit. O mișcare pe care o facem în mod automat atunci când încercam să calmăm un bebeluș care plânge, este să-l luăm în brațe și să îl plimbăm de colo-colo. Și, de obicei, chiar funcționează.
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce această acțiune care poate părea simplă este atât de eficientă, știința explică întregul proces din spatele ei și de ce copilul tău nu mai plânge când îl iei în brațe.
Publicat în urmă cu câțiva ani în revista Current Biology, acest studiu a arătat cum și de ce ceva atât de simplu, cum este să iei în brațe un copil și să te plimbi cu el când plânge, îl calmează imediat. După cum explică această cercetare, în spatele acelei mișcări instinctive există un întreg proces prin care cel mic se calmează atunci când este luat în brațe, calmaeză plânsul și îi reduce ritmul cardiac.
Ce spune studiul
Potrivit cercetătorilor, acest răspuns de calmare al bebelușului se datorează faptului că atunci când mama stă în picioare, există o coordonare a reglementărilor centrale, motorii și cardiace, care sunt o componentă cheie în interacțiunile dintre mamă și copil.
În aceste condiții, să faci câțiva pași cu copilul în brațe atunci când plânge este mult mai eficient decât să-l lași culcat, în timp ce tu stai lângă el.
Combinația a trei stimuli senzoriali: înfășurarea bebelușului, crearea sau punerea sunetelor moi și plimbatul, este cea mai eficientă cale de a calma un micuț care plânge, potrivit unui alt studiu.