Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a primit mai multe sesizări de la părinți, precum că demersul nu este respectat și manualele noi de la disciplinele „Știință”, clasa a II-a, și „Educație pentru societate”, clasele X-XI, încă nu au fost retrase cu totul. În context, a fost emis un avertisment. „MECC atenționează organele locale de specialitate în domeniul învățământului și administrațiile instituțiilor de învățământ cu privire la respectarea prevederilor circularei”, scrie într-un comunicat.
Amintim că Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat expertiza sanitară a manualelor școlare pentru disciplina „Științe”, clasa a II-a și „Educație pentru societate”, clasele X-XI. În urma acesteia, au fost depistate concentrații de plumb.
Anterior, șeful secţiei expertiză sanitară, Ştefan Constantinovici, a declarat că în cazul manualului de „Științe” de clasa a II-a au fost depistate urme de plumb în hârtie (0,02 mg/kg), mai puțin decât este admis – 0,03 mg/kg. În schimb, mirosul de substanțe chimice a fost evaluat la nivelul 3, ceea ce contravine normelor. Alte metale toxice nu au fost depistate. În cazul manualului de „Educație pentru societate”, concentrația de plumb depistată în hârtie depășește de aproape două ori norma – 0,054 mg/kg. Și în acest caz, mirosul de substanțe chimice a fost evaluat la nivelul 3.
Atunci, MECC a învinuit editura că a falsificat informațiile despre tipografie. La scurt timp, directorul general al Grupului Editorial Litera, Anatol Vidraşcu, a reacționat într-o scrisoare deschisă către premierul Ion Chicu că editura va cere şi o expertiză a materialelor folosite, făcută de unul sau două laboratoare neutre recunoscute internațional şi, dacă acuzațiile ministerului nu se adeveresc, tipografia, editura, va cere recuperarea daunelor, inclusiv de ordin moral, pentru prejudiciul adus reputației firmelor.