Prețurile la produsele alimentare din Moldova au crescut în medie cu 12,4% față de 2019. Prin urmare, consumatorii se plând că costul alimentelor a crescut, în timp ce pensiile și salariile au rămas aceleași.
Au crescut prețurile la cartofi, morcovi, ceapă, pâine, ouă, produse lactate, carne și mezeluri.
De asemenea, oamenii se mai plâng și de costurile mari pentru utilități. Întrucât cea mai mare parte a salariilor și pensiilor sunt cheltuite pentru căldură și alte servicii, iar acum trebuie să economisești dublu pentru alimente.
În decembrie 2019, comparativ cu noiembrie 2019, s-au înregistrat majorări de prețuri pentru următoarele produse alimentare: ouă – cu 9,7%, legume proaspete – cu 5,7% (în special: vinete – cu 16,3%, varză – cu 14,7%, ardei dulce – cu 10,5%, roșii – cu 8,5%, usturoi – cu 7,4%, leguminoase – cu 2,9%, morcovi – cu 2,7%, ciuperci – 2,1%, ceapă uscată – 1,9%, castraveți – 1,7%, fructe proaspete – 5,1% (în special: struguri – 4,2%, fructe de pomei – 3,1 %, fructe exotice – 2,0%), carne de iepuri și ovine – 2,4%, respectiv 1,9%, lapte și produse lactate – 1,8% (în special: lapte integral – cu 2,6%, brânză din lapte de vaci – cu 2,4%, smântână – cu 2,1%, brânză – cu 1,1%), unt țărănesc – cu 1,7%, pâine de secară amestecată cu grâu făină – 1,4%, cereale – 1,3%, cartofi – 0,8%, pariziere – 0,7%, carne de vită și pâine din făină de grâu – 0,6% fiecare.