Mult mai important pentru o bună dispoziție și crearea unei atmosfere confortabile în casă, o are o mise en place-ul mesei. Oamenii de știință au demonstrat că aranjarea frumoasă a mesei și o companie caldă, crește pofta de mîncare, dar și plăcerea de a mînca. Cum să aranjați masa pentru cină? Care este modul corect de a aranja tacîmurile și care sunt modurile de a decora masa?
Vom analiza mai multe opțiuni pentru aranjarea tacîmurilor, veselei și a bucatelor:
Ca și în cazul de aranjare a mesei pentru micul dejun (aici), primul lucru care trebuie făcut este să alegeți o față de masă care se va potrivi cu design-ul interiorului și va sublinia frumusețea felurilor de mîncare și a veselei, care sunt puse pe masa pentru cină.
Masa de prînz de obicei, constă din două, trei sau patru feluri de mîncare. La aranjarea mesei se pun două platouri: în primul rînd, un castron adînc pentru supă. Farfuriile se pus aproape de marginea mesei (cîțiva centimetri) la distanțe egale unul de altul.
Tacîmurile se plasează în apropierea farfuriei. În partea dreaptă se pune cuțitul și lingura pentru supă, în stînga – furculița. În cazul unui dineu, se pun două perechi de tacîmuri - cuțite și furculițe pentru gustări și pentru bucatele fierbinți. Lingura și furculița ar trebui să fie plasate cu partea concavă în jos. Mai aproape de farfurie se pun tacîmurile pentru bucatele fierbinți.
Aranjarea mesei pentru dineu este caracterizată prin aceea că, în centrul mesei se pune un coș cu condimente: sare, muștar, piper, oțet. Asemenea aranjament este comod pentru oaspeții (ușor de a ajunge), și arată foarte bine.
Paharele pentru vin sau apă se pun alături de farfuria de la bază. În cazul în care la masă se va servi alcool (vin, sampanie), atunci sticla se va deschide înainte de a o pune pe masă.
Farfuriile pentru servit sau altele, se vor pune numai atunci cînd bucatele sunt servite într-o farfurie din care nu este acceptabil să mănînci.
Untul se servește, sau se pune pe masă, doar într-un vas special sau o farfurie mică plată. Un cuțit cu lamă mare vom pune pentru unt.
Un aranjament de gală, în condiții casnice, include castronul pentru supe. Turnați supa din cratiță, dacă este necesar, aceasta poate fi reîncălzită înainte de servire. De obicei, castronul se pune în apropierea gazdei.
Un atribut obligatoriu este șervețelul, aceasta este pliat și pus pe farfuria de servit. Puteți folosi servetele din pînză sau din hîrtie. Foarte impresionant, puteți să vă jucați cu contrastele de culori ale șervețelelor și feței de masă.
Mise en place-ul pentru prînz este completat perfect de aranjamentele florale din centrul mesei.
Să nu dăm uitării că aranjarea mesei este complet dependentă de meniu, ordinea și prioritatea de servire a produselor alimentare, vinurilor. De asemenea, acesta poate varia în funcție de tipul celor de la masă: prieteni apropiați, membri de familie sau recepție.