Când bebelușul plânge și nu poate fi consolat, primul gând al părinților obosiți este să dea vina pe acel monstru: colicii. Dar oare este întotdeauna vorba despre colici sau plânsul poate însemna și altceva?
În ce situații plânsul este cauzat de colici?
- După ce bebelușul este hrănit - la sân sau lapte formulă – elimină gaze pe gura (râgâie), are o perioadă de calm și apoi începe să plângă...
- După ce a mâncat, bebelușul adoarme și după o oră - jumătate de oră, se trezește și începe să plângă cu toată puterea de care este în stare...
- Plânsul generat de colici este cu adevărat isteric și plin de forță.
- Când plânge, copilul pare să spună că îl doare ceva și își ține piciorușele peste abdomen.
- Nimic nu pare să îl liniștească - dacă e luat în brațe tace pentru câteva minute, dar începe din nou să plângă și pare imposibil de calmat.
- Când este pus la sân sau i se oferă biberonul, suge câteva minute și apoi începe să plângă iar neconsolat.
- Între reprizele de plâns se înroșește, tremură și sughiță.
Care este perioada colicilor?
Colicile nu încep imediat după naștere ci în general între a treia și a cincea săptămână de la naștere. Crizele de colici continuă apoi mai intense sau mai reduse până la sfârșitul lunii a treia de viață și - în cazuri rare, se prelungesc până la sfârșitul lunii a patra.
Toți bebelușii au colici?
Medicii pediatri sunt de părere că unul din cinci bebeluși suferă de colici. Deși acești bebeluși plâng și par să sufere cumplit, ei sunt perfect sănătoși și cresc foarte bine. Singura explicație ar fi că în perioada colicilor își "pun la punct" funcțiile digestive. Deci, singurul lucru pe care îl putem face este să avem răbdare cu bebelușii cu colici.
Când plânsul nu e din cauza colicilor
- Atunci când bebelușul plânge - nu înseamnă că trebuie să ne gândim automat la colici. În general, plânsul de seară are alte cauze.
- După masa de seară, bebelușul nu reușește să se relaxeze, este agitat și plânge. În acest caz, plânsul poate avea cauze: o iritație de scutec, nevoia de îmbrățișări, nevoia de relaxare.
- În acest caz, bebelușul plânge seara timp îndelungat, dar după ce mănâncă, adoarme liniștit. Era deci un plâns generat de foame.
- Bebelușul plânge, dar după ce râgâie, se calmează. În acest caz, este vorba despre un exces de aer în intestine.
- Bebelușul se oprește din plâns dacă este luat în brațe dar reîncepe să plângă când este pus în pătuț. În acest caz, bebelușul are nevoie de mângâieri și companie.